Към момента не се обсъждат възможности за отстъпки от параметрите

...
Към момента не се обсъждат възможности за отстъпки от параметрите
Коментари Харесай

Петкова: Индикативният срок, който сме си определили за избор на инвеститор за АЕЦ Белене е 12 месеца


Към момента не се разискват благоприятни условия за отстъпки от параметрите по плана за АЕЦ „ Белене “, избрани от Народното събрание. Те са доста ясни: планът да се осъществя на пазарен принцип, без даване на държавна гаранция, без дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия и без корпоративна гаранция. Процедурата е избрана в границите на тези параметри и това към което ние се стремим е да забележим какви ще са подадените заявки при тези параметри. Това разяснява през публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди началото на честването на Деня на миньора.

Същинската част стартира на 19 август, сподели тя. „ Индикативният период, който сме определили на база на обособените стадии от процедурата е в границите на 12 месеца. Това са въпреки всичко комплицирани договаряния, става въпрос за доста комплицирани неща, доста сериозна процедура, елементи от реализацията на един подобен план, тъй че не може да желаеме експедитивност. По-скоро би трябвало да се стремим към това процедурата да приключи сполучливо “, сподели министърът.

Както е известно процедурата за избор на стратегически вложител започва от момента на публикуването на обявата в формалния вестник на Европейски Съюз на 11 март тази година. Поканата бе оповестена и на електронната страница на Министерство на енергетиката.

Ще търсим най-благоприятен вид за допускане на допустимо най-широк кръг от евентуални стратегически вложители или компании, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива компании, които биха желали да сключат контракт за изкупуване на електрическа сила. Знаете, че процедурата е с доста необятни благоприятни условия за комбинации в хода на самата процедура, тъй че се надяваме всичко да е наред и да се поздравим най-после с триумф.

Енергийният министър напомни, че още през 2007 - 2008 година при предходния опит за реализация на плана „ Белене “ също бе потърсен подобен стратегически вложител. Тоест, при този план в никакъв случай не е била обсъждана опцията за независимо създаване от българската страна. Това е доста сериозен план, нуждаещ се от съществено финансиране, тъй че аз считам, че това е удачната форма за реализиране на подобен план (с избор на стратегически инвеститор).

Министър Петкова напомни в отговор на въпрос за опциите за директни диалози с съветската „ Росатом “, че тя е конструктор на плана. „ Тоест, ние какъвто и вид да осъществяваме няма по какъв начин да се мине без диалози с нашите сътрудници от „ Росатом “ Нека изчакаме 19-ти (август) да създадем разбор какви са постъпилите предложения и тогава към този момент ще стане ясно какъв метод ще изберем. Знаете, че каквато и стъпка да предприемем, тя ще бъде в границите на условията на българския парламент “, посочи Петкова.

Към момента се чакат трима стратегически вложители по плана за АЕЦ „ Белене “. Това стана ясно от изявлението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти преди началото на празника на Деня на миньора.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР