Към момента не се налага отлагане по който и да

...
Към момента не се налага отлагане по който и да
Коментари Харесай

Каракачанов: Близо 70 милиона лева сме предоставили за борба с COVID-19

Към момента не се постанова отсрочване по който и да е от модернизационните планове за ново въоръжение. Това сподели пред публицисти във Велико Търново министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден, 26 ноември, след тържественото отбелязване при съблюдаване на противоепидемичните ограничения на 142-рата годишнина на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “. „ Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лв. сме дали на опазването на здравето за битка с COVID-19. Но има разноски, от които може да се откажеш, и разноски, които не би трябвало да спираш, и плановете за рационализация са такива “ – акцентира той.

На въпрос за новите противоепидемични ограничения министър Каракачанов разяснява, че от две седмици курсантите във висшите военни учебни заведения са под карантина, с цел да бъде непокътнато здравето им в изискванията на пандемия. „ Като министър на защитата, аз се преценявам с рекомендациите, които дава основният доктор на въоръжените сили - началникът на Военномедицинската академия генерал-майор Мутафчийски “, акцентира той. По думите му би трябвало да се доверим на медицинските експерти и на хората, които всеки ден се борят с този проблем. „ Министърът на опазването на здравето и лекарите на огромните лечебни заведения предложиха новите ограничения. Трябва да се доверим на експертите, а не на политиците или на слуховете в интернет “, уточни той.

По думите му няма нужда от военно полева болница в този миг, защото казусът не е дефицит на кревати, а с неналичието на дипломиран медицински личен състав. „ Обществото би трябвало да е наясно, че би трябвало да бъдем солидарни. По тази причина от седмици в системата на Министерството на защитата военнослужещи, преболедували COVID-19 и сполучливо излекувани, бяха призовани да подаряват кръвна плазма и те го вършат с ясното схващане, че могат да оказват помощ. Наред с това към 40 души от военните формирования, минали курсове за бойни санитари, оказват помощ в петте военни лечебни заведения и тази активност ще продължи на смени, уточни още той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР