Към момента на разпадането на Югославия валутните сметки бившата федерация

...
Към момента на разпадането на Югославия валутните сметки бившата федерация
Коментари Харесай

Хърватия иска 148 милиона долара обезщетение от Сърбия

Към момента на разпадането на Югославия валутните сметки някогашната федерация в смесените банки на в чужбина възлизат на 645,55 милиона $. Според Договора за правоприемство от 2004 година, средствата би трябвало да бъдат разграничени сред държавите-приемници на Югославия, само че Сърбия харчи по-голямата част от парите. По тази причина Хърватия упорства да получи 148,5 млн. $ от нея, заяви хърватският „ Вечерни Лист ”.
Хърватия разполага с доказателства, че през 1990 година общите пари са употребявани за погашение на задгранични задължения на сръбски компании. Изрично е било разпоредено банките да не употребяват тези средства за други републики, съобщи БГНЕС.
Според изданието, в навечерието на диалозите за делене на собствеността Сърбия е уведомила останалите наследници, че в общата сметка има 56 млн. $, без да изясни, къде са парите.
По силата на Договора за правоприемство парите е трябвало да бъдат разпределени сред държавите-правоприемници, като на Хърватия са се падали 23 % от тях или 148,5 млн. $. Сега Загреб упорства Белград да ѝ изплати тази сума.
Хърватия е хазаин на срещата на Постоянната смесена комисия, виновна за контрола върху използването на правоприемството. На днешното съвещание като обособена точка ще бъде сложена тематиката за изчезналите или нелегално изхарчени средства.
Хърватия ще упорства за използване на контракта, както и за намиране решение за обезщетенията, в случай че бъде потвърдено, че парите фактически са изразходвани нелегално.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР