Към момента може да се говори за търговски противоречия, защото

...
Към момента може да се говори за търговски противоречия, защото
Коментари Харесай

Експерт: Няма общоприета дефиниция за търговска война

Към момента може да се приказва за търговски несъгласия, тъй като няма общоприета формулировка за комерсиална война. Тя настава, когато огромна страна стартира да постанова търговски ограничавания, а по-късно настъпват ответни ограничения от страните, които са търговски сътрудници. Те бързо ескалират и това води до значително ограничение на международната търговия. Това разяснява доцент доктор Паскал Желев, учител МИО в УНСС, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Търговските ограничавания на администрацията на президента Тръмп бяха въведени при слънчевите панели и пералните машини, по-късно при стоманата и алуминия. „ Сега стартира следствие, което може да докара до нови търговски ограничавания в региона на колите и техните елементи “.

Ограничения за слънчеви панели има и в Европейски Съюз, само че там обосновката е, че Китай мощно субсидира това произвеждане. Желев разясни още, че Китай дълги години целеустремено предизвиква тази промишленост и съумява да се трансформира във водещ международен производител. По думите му повече от десетилетие трае тази целенасочена поддръжка на бранша от китайското държавно управление и към този момент е допустимо китайските производители да са задоволително конкурентоспособни и възползвайки се от икономиите и мащаба на международният пазар да продават на най-ниска цена.

„ Най-лошият сюжет би бил, в случай че в действителност се стартира такава ескалация на комерсиалните ограничавания. Тоест комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати да отговорят с ответни ограничения, а Тръмп да наложи и други ограничавания на търговски позиции. По този метод международната търговия ще се понижи, като се ограничи международното търсене. Това ще е риск за световната стопанска система. Най-добрият сюжет би бил, в случай че Тръмп премисли протекционистичната си политика и стартира да взема решение този проблемите с търговски дисбаланс с други принадлежности “ , добави експертът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР