Към момента жените военнослужещи във въоръжените сили са 4 606

...
Към момента жените военнослужещи във въоръжените сили са 4 606
Коментари Харесай

10% от командирите в армията са жени. Има тенденция към положителна дискриминация

Към момента дамите военнослужещи във въоръжените сили са 4 606 или 17 % от военнослужещите, заяви министърът на защитата Георги Панайотов в отговор на парламентарен въпрос.

Според него това е един от най-високите проценти измежду страните членки на НАТО - може би втори или трети сме измежду страните от алианса по брой военнослужещи дами.

На командни длъжности като пълководец, заместник-командир, шеф и заместник-началник са назначени 697 дами военнослужещи - 10 % от общия брой командни длъжности във въоръжените сили.

Министър Панайотов заяви, че дами военнослужещи се назначават освен във военните формирования от въоръжените сили, само че в сформира на многонационални формирования в интернационалните организации на територията на страната.

Той даде образец с командира на националния мобилен модул по информационната и осведомителна система /КИС/ на НАТО.

Освен това във висшите военни образователни заведения също има командири дами, сподели Панайотов, като уточни, че във Висшето военноморско учебно заведение във Варна командирът на курсантския батальон също е жена.

Нормативната уредба, която регламентира осъществяването на военна работа не съдържа ограничавания или нарочни условия за заемане на длъжности от мъже или дами.

Във въоръжените сили военнослужещите дами със старше офицерско звание /майор, подполковник и полковник/, минали нужното образование, са 159, заяви министър Георги Панайотов.

Обучение за генералски длъжности са минали 3 дами.

Задалият въпроса народен представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев се съгласи, че няма законови или подзаконови спънки или диференциране в длъжностите за мъже и дами, само че разяснява, че въпросът е дали има така наречен стъклен капак - неофициални спънки за заемане на дадена служба или опозиция за построяването на професионална кариера.

Гаджев уточни, че това не се отнася единствено до българските въоръжени сили, тъй като сходни имало и в други страни.

Не единствено няма " стъклен капак ", а беше подредено реализирането на преднамерено проучване по отношение на ролята и мястото на дамите в Българската войска и във Въоръжените сили, съобщи в отговор министър Панайтов.

Той уточни, че според резултатите от проучването, което към момента се проучва, е било открито, че има трендове към " позитивна дискриминация " - че дамите военнослужещи от време на време може би да имат повече права от сътрудниците си мъже.

Така че няма никакъв " стъклен капак ", даже в противен случай, съобщи Панайотов.

Той означи обаче, че избрани задания изискват съответни физически характерности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР