Към момента има 7 медикамента, за които в установен недостиг

...
Към момента има 7 медикамента, за които в установен недостиг
Коментари Харесай

Пак недостиг на лекарства, а МЗ обещава решение след около 3 месеца

Към момента има 7 медикамента, за които в открит дефицит на българския пазар. Това разгласи на брифинг Момчил Мавров - шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето. Сигнал за неналичия има за " Вентолин ", сигнал за дефицит има за " Пулмикорт ".

За " Оземпик " данните сочат, че за тази година са импортирани с 60% повече спрямо предходните. Нямало дефицит и от него. " Ремирта " ще има при започване на декември, съгласно Министерство на здравеопазването. За дефицит на " Тресиба " има един сигнал, който е задоволен. " Новорапид " е доставен през декември и нови доставки ще има през януари. Недостиг има за " Фраксипарин ", за който медикамент има прекъсване на доставките от ноември, само че пък за него има заместители.
 Куфарната търговия на лекарства - поради цените
Куфарната търговия на лекарства - поради цените

Голяма част от медикаментите могат да се закупят свободно

Към търговците на едро има ежемесечни доставки , сочи инспекцията на здравното ведомство. Няма данни за краткотрайно или непрекъснато прекъсване на доставките . Дори доставките се засилвали, по думите на Мавров. 

За да има достъп на пациентите до лекарства евентуално ще са нужни промени в нормативната база. Установено е, че няма задоволителен синхрон . Ще се търсят механизми за бърза реакция при дефицит на избран медикамент, стана ясно от думите на Мавров. Това, което Министерство на здравеопазването можело да направи сега, са инспекции и да форсира процесите, както и да взема решение самостоятелни инспекции.

На въпроса на News.bg дали не е добре, да се дава единствено против протокол, Мавров отговори: " Все отново съм шеф на кабинета с юридическо обучение, не съм доктор. "

Не се възнамерява все още ексклузивен импорт . На пазара имало задоволително количества. Проблемът ще се реши евентуално в границите на 70 до 90 дни, както увери Мавров.

Проверка на News.bg. сподели, че " Оземпик " по аптеките липсва . Фармацевтите споделят, че са създали поръчки до складовете, само че доставки няма.
 Двама се карат, третият си чака медикаментите
Двама се карат, третият си чака медикаментите

Споровете кой е отговорен с нищо не усъвършенстват ситуацията на пациентите, които не престават да търсят пулмикорт или семаглутид, например
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР