Към момента финансовият недостиг на здравната каса за 2018 година

...
Към момента финансовият недостиг на здравната каса за 2018 година
Коментари Харесай

На Здравната каса не ѝ достигат близо 400 млн.лева

Към момента финансовият дефицит на здравната каса за 2018 година е от порядъка на 400 млн. лева Освен 270 млн. лева, които изискуем на лечебни заведения в чужбина, се оказва, че здравноосигурителната институция дължи и 123 млн. на родни лечебни заведения. Това съобщи доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, пред " Дарик ".

" 270 милиона отговорности към европейски лечебни заведения и 123 милиона отговорности към български лечебни заведения, които софтуерно също са европейски лечебни заведения. Общо към 400 млн. дефицит на здравната каса за 2018 година ", заключи доктор Кацаров.

Според ръководителя на Сдружението на частните лечебни заведения доктор Николай Болтаджиев това значи, че са лекувани български, европейски жители и касата не е заплатила за това лекуване.

" Това са рестрикции, наложени от касата, по-скоро и от горе, тъй като касата се употребява политически. Вследствие на тези рестрикции се натрупват тези отговорности. Съдът към този момент се произнесе, тъй че тези суми са дължими и би трябвало да се изплатят. Тук виждам обаче и друго нещо - обстоятелството, че бюджетът на НЗОК се приготвя и внася от надзора на касата. Този бюджет предходната година беше импортиран от надзора на касата, когато сегашният министър Ананиев беше началник на надзора. Лично той е правил този бюджет и в него е заложил доста ниски суми за заплащане. Аз нямам доверие, че той не е знаел какво прави, при изискване, че задълженията при започване на 1 януари 2017 година към непознати лечебни заведения и непознати каси бяха 145 млн. За 207 година бяха планувани 62 млн. след това виждаме 270 млн., а са планувани 73 млн. ", добави ръководителят на Сдружението на частните лечебни заведения.

Според скоростта, с която нарастват тези задължения, това не може да не е планувано, счита доктор Николай Болтаджиев: " Те не са залегнали в бюджета, което им отива да се желаят, като евентуално се е смятало, че всичко това ще се разплати за сметка на прекъсване на достъпа на български жители към системата в България за лекуване и по този метод икономии, с които да разплащат на непознатите каси ".

В последните дни към НЗОК избухна скандал, откакто здравният министър Кирил Ананиев упрекна шефа на Касата Камен Плочев в неистина и изиска оставката му, тъй като изискал актуализация на бюджета, без да съгласува това с министерството. Плочев обаче съобщи, че не е направил нищо нелегално и няма желание да напуща.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР