"Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за

...
"Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за
Коментари Харесай

Иво Христов предложи изследване за ефектите върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G


"Към момента Европейски Съюз не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е нужна, макар предизвестията на част от научната общественост. Намирам това за безконтролно. Поради тази причина насочих предложение към научния панел на Европейския парламент - SТОА, да изготви проучване за евентуалните резултати върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите. Неслучайно в редица европейски страни има митинги против прокарването на технологията. Брюксел би трябвало да се научи да се вслушва в терзанията на хората, а не да работи технократски. "

Това мнение изрази Иво Христов, евродепутат, член на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал, който бе хазаин на събитие на тематика: "Разгръщане на 5G технологията в Европейски Съюз - благоприятни условия и провокации ". Христов също по този начин е измежду новите членове на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) - научният инструмент за разработване на политиките на Европейския парламент.

Според Иво Христов 5G е гражданска война, която ще промени радикално метода, по който живеем, работим и вършим бизнес. Той разяснява още, че технологията е призвана да бъде гръбнакът на европейската цифрова стопанска система и мотор за нововъведенията, също както и че тя има упоритостта да промени радикално разнообразни браншове като превоза, енергетиката и опазването на здравето.

"Това се възприема като естествена еволюция, защото светът, в който живеем, е все по-свързан. Същевременно, Европа изостава в разгръщането на и внедряването на 5G, а тази инфраструктура има капацитет да сътвори стратегическо преимущество и да направи стопанската система на Съюза по-конкурентоспособна, от което ще спечелим всички. "

Българският евродепутат напомни, че през 2016 година Европейската комисия е приела проект за деяние, който планува стартирането на 5G търговски услуги до 2020 година В него е заложена задачата покритието да обхване всички градски зони и съществени пътни артерии до 2025 година От лятото на тази година публично започнаха тестванията на мобилната мрежа от пето потомство и в България.

"Процесът наподобява необратим. Споменавам го като проблем, тъй като за следващ път промишлеността слага в изкуствена засада всички други паники и съображения: здравни, екологични, етични и свързани със сигурността на данните. Именно необратимостта на процеса би следвало да ни накара да обърнем внимание и на провокациите, които носят със себе си мобилните мрежи от пето потомство. Наред с многочислените преимущества, имам вяра, че би трябвало да обърнем съществено внимание и на вероятните опасности свързани с киберсигурността и евентуалните резултати върху околната среда и човешкото здраве.

Събитието, имащо за цел да отвори поле за полемика по отношение на изгодите и провокациите от внедряването на 5G мрежите, като прегледа тематиката от всички ъгли, се организира в постройката на Европейския парламент в Брюксел. В откриването му присъединяване взе и българският комисар Мария Габриел, която дава отговор за проучванията, образованието и културата в новата Европейската комисия. Своите гледни точки по тематиката показаха Джереми Годфри, ръководител на Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия (ОЕРЕС), Марк Ванкопеноле (Nokia, началник на звеното, отговарящо с връзката с държавното управление, Белгия), Ласло Тот (ръководител „ Публична политика “ за Европа на Международна асоциация на мобилните оператори (GSMA), Пол Ланоа (почетен член на Екологичен потенциал и ръководител на екологичната организация GRAPPE), проф. Владимир Пулков (ръководител на лаборатория „ Интелигентни информационни инфраструктури “ в София Тех Парк), Жорж Оиконому (старши инженер в 5G екипа на VMware), Мишел Ривази, член на Екологичен потенциал и прочут еколог. Дискусията бе модерирана от Самюел Столтън от EURACTIV, като в нея се включиха и специалисти по 5G, представители на университетската общественост в България, IT бранша, цифрови бизнесмени и представители на български медии.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР