Към момента е в ход подготовката на заповеди за обявяване

...
Към момента е в ход подготовката на заповеди за обявяване
Коментари Харесай

Обявяват 91 защитени зони за опазване на природата

Към момента е в ход подготовката на заповеди за оповестяване на 91 предпазени зони за запазване на естествените местообитания, за които е завършил процеса по уточняване на границите им по имотни граници, в сходство с условията на решенията на Министерски съвет за приемане на описи на предпазени зони. Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатски въпрос по отношение на наказателна процедура против България поради екологичната мрежа " Натура 2000 ", съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му е основана нужната организация за подготовка и издаване на заповедите за оповестяване на предпазените зони по реда на Закона за биологичното многообразие и следва поетапното им издание за публичен достъп.

За останалите предпазени зони е в ход развой по прецизиране на границите, по отношение на настоящите имотни граници от кадастралната карта и картата на възобновената благосъстоятелност. Поетапно, след приключването на този развой, ще стартира подготовката и на текстовата част на плановете на заповеди за тяхното оповестяване.

Към момента би трябвало да бъдат издадени 216 заповеди за оповестяване на предпазени зони за местообитанията, за които избраният 6-годишен период по Директивата за местообитанията и по националния закон към този момент е изминал. Също по този начин, би трябвало да бъдат направени промени на 13 заповеди за оповестяване на предпазени зони за оповестяването на към този момент оповестени зони по Директивата за птиците и като предпазени зони, според Директивата за местообитанията, защото границите на зоните по двете наставления съответстват. За тях също 6-годишния период е изминал. Срокът за оповестяване на общо 229 предпазени зони за местообитанията е изминал, уточни още министърът.

Той означи, че все още няма заповеди, които да са подготвени за публично издаване, защото не е минала процедурата по публично разискване на плановете на заповеди. За последните две оповестени за публичен достъп заповеди едномесечният период за подаване на стимулирани писмени мнения, възражения и оферти по възбраните и рестриктивните мерки на действия в проектозаповедите изтича на 29 февруари. Съгласно закона, заповедите за тези две предпазени зони следва да бъдат подписани в едномесечен период.

Предвидено е всички заповеди за оповестяване на предпазените зони за местообитанията, за които срокът е изминал, да бъдат издадени доникъде на 2021 год.

По отношение на наказателната процедура, министърът сподели, че все още тя е в досъдебна фаза - получено е публично уведомително писмо при започване на предходната година и е изпратена позиция от страна на България. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР