Към момента България и Румъния са несправедливо третирани по отношение

...
Към момента България и Румъния са несправедливо третирани по отношение
Коментари Харесай

Парламентаристи: България и Румъния са несправедливо третирани за Шенген

Към момента България и Румъния са незаслужено третирани във връзка с Шенген, е заключението на вътрешните парламентарни комисии на двете страни. Темата е разисквана на среща сред Цветан Цветанов и Дорел Къпрар, ръководител на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент.

Към момента има неправда във връзка с България и Румъния за присъединение към Шенгенското пространство, значима е взаимната поддръжка, заключи пред публицисти в Народно събрание ръководителят на вътрешната комисия Цветанов.

И двете страни желаем да се присъединим, тъй като изпълнихме отговорностите си и продължаваме да ги изпълняваме във връзка с Европейски Съюз, на собствен ред означи Дорел Къпрар.

Цветанов добави, че северната ни съседка съблюдава своя ангажимент към НАТО и отделя към този момент две на 100 от Брутният вътрешен продукт за защита като по този начин изпреварва България в извършване на отговорностите си за рационализация на румънската войска.

В рамките на година и половина са извършени няколко взаимни съвещания на вътрешните комисии на двете страни - в Русе и в Букурещ. Това, по думите на Цветан Цветанов, е дало опция за надграждане на парламентарното взаимоотношение по тематика " Сигурност ".

Той подсети, че от януари 2019 година Румъния поема председателството на Европейски Съюз и тематиката на българското председателство за Западните Балкани ще продължи и при румънското.

Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред е провела през днешния ден в Народното събрание взаимно съвещание с Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Румънската делегация, водена от ръководителя на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност Дорел Къпрар, е на работно посещаване в България по покана на ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов.

" За нас е извънредно наслаждение да посрещнем водената от господин Къпрар делегация от Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент. Преди 3 месеца българската и румънската комисия направиха взаимно съвещание в Букурещ, което бе извънредно ползотворно ", е показал Цветан Цветанов. Той е благодарил на румънската страна за поддръжката за парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и е поискал триумф на Румъния по време на тяхното председателство, което ще стартира на 1 януари 2019 година

" Срещите посред ни стават все по-чести, което е показателно за равнището на нашето съдействие. Българският и румънският парламент могат да бъдат образец за взаимна работа. Към процеса на насърчаване на нашите стопански, политически и дипломатически връзки бихме могли да притеглим и още страни и по този начин даже да надградим отличното ни съдействие ", е декларирал ръководителят на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност Дорел Къпрар. По думите му България и Румъния може и да са дребни страни, само че когато са единни, гласът им може да се чува доста мощно в Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР