Към момента 8% от приходите ни са от електронна търговия,

...
Към момента 8% от приходите ни са от електронна търговия,
Коментари Харесай

Трите рекламни стълба на L`Oréal

" Към момента 8% от приходите ни са от електронна търговия, а скоро чакаме да доближат 10% "

© Надежда Чипева Профил

Родената в българско семейство Любомира Роше стартира работа в L`Oréal Paris през 2014 година, заемайки поста основен цифров шеф и член на изпълнителния комитет на компанията. Преди да стартира кариерата си в козметичния колос, тя е ръководещ шеф в цифровата организация Valtech, където дава отговор за пазарите в Южна Европа. До 2010 година пък ръководи стартъп екосистемата на Microsoft, установявайки връзки с млади компании.

Роше приключва стопанска система и обществени науки в един от най-престижните университети във Франция, така наречен École normale supérieure (ENS), а по-късно и магистър по стопанска система в College of Europe. Тя има също и магистърска степен по връзки с обществеността от френския университет Sciences Po, както и икономическа степен от University of California, Berkeley. Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (14 август)

Златната епоха да си зрител; Unicredit стопира рекламите във Facebook; Snapchat загуби 3 милиона потребители; Фейсбук желае да събира банкови данни за потребителите си и други
14 авг 2018
Реклама по време на GDPR

С новите европейски правила за отбрана на персоналните данни отговорностите на цифровите организации се усилват
27 юли 2018
Къде попадна тази реклама

В България към момента малко компании имат ясни критерии за уеб страниците и тематиките, където желаят да се популяризират
29 юни 2018 Малко хора знаят, че световното цифрово звено на най-големия козметичен тръст в света L`Oréal Paris се ръководи от българка. Това е Любомира Роше, която заема позицията основен цифров шеф и член на изпълнителния комитет на компанията. Под нейно ръководство са някои от най-големите козметични марки, измежду които Lancôme, Yves Saint Laurent, Garnier, La Roche-Posay, Vichy, The Body Shop и Maybelline. За към този момент четирите години, в които Роше оглавява цифровата иновация в L`Oréal, групата доста усилва вложенията си в сферата и трансформира целия си маркетинг модел, фокусирайки се върху електронната търговия, връзките през водачи на мнение, мобилни рекламни формати и придобиване на софтуерни стартъпи.

Родената в българско семейство Любомира Роше беше измежду лекторите в тазгодишната цифрова конференция DigiatalK, проведена от " Капитал " в партньорство с NEVEQ и LAUNCHub.

Дигитална промяна

В устрема си L`Oréal Paris да отговори на новите привички на потребителите в цифрова среда компанията трансформира напълно онлайн тактиката си, основавайки я на три стълба. Първият от тях е усилване на електронната търговия, като по думите на Любомира Роше това се случва главно през сътрудници като Amazon, Alibaba и други онлайн платформи. " Към момента 8% от приходите ни са от електронна търговия, а скоро чакаме да доближат 10% ", споделя тя пред " Капитал ".

Втората значима стъпка към смяната е цифровата реклама, като за миналата година делът й в медийния микс доближава 38%. Очакванията са през 2018 година L`Oréal да влага над 40% от бюджета си в онлайн връзка, като над 65% от нея е закупена през програматик технологията.

Третият дирек в рекламната тактика на козметичната компания е маркетингът през наличие и през водачи на мнение. " Знаем, че хората имат вяра на водачите на мнение, те са доста авторитетни в нашата промишленост. Смятаме, че успяхме добре да внедрим цифровите модели в компанията, а в този момент към този момент сме на втората фаза от трансформацията, фокус в която е измислянето на нови способи за възстановяване на потребителското прекарване, през технологии като добавена действителност ", изяснява Роше.

В цифровата си промяна от козметичния колос обръщат огромно внимание на сигурността на марките и опазване на репутацията им. " Много сме внимателни, когато използваме програматик. Плюсовете са, че може доста точно да таргетираме аудиториите, с цел да сме сигурни, че изпращаме точното рекламно известие към точния консуматор. Недостатъците са, че може да попаднете на инвентар с неприятно качество, на лъжливи уеб сайтове или изкуствени импресии ", споделя Любомира Роше. За да подсигури рекламите си, компанията работи главно с инвентар на Гугъл и Фейсбук, намалявайки количеството рекламни позиции за сметка на по-добро качество. " Целта ни не е да платим по-малко, а да имаме положително позициониране и таргетиране, по тази причина и от време на време плащаме повече. Доверяваме се и на трети самостоятелни компании, които да мерят равнището на машинация ", прецизира още тя.

Формати за бърза консумация

Промените в L`Oréal идват главно поради новите привички на клиентите им, които към този момент търсят информация за продуктите главно онлайн, преглеждат голям брой отзиви и по този начин взимат осведомено решение. " В нашата промишленост сред момента, в който искаш да си купиш крем за лице, и момента, в който го купуваш, правиш приблизително 32 дейности, множеството от тях онлайн ", споделя основният цифров шеф на компанията. Тя споделя, че началото на потребителския път стартира през Гугъл, минава през клипове в YouTube, профили на водачи на мнение в Instagram и ревюта. " През цялото това време нашият бранд и артикули би трябвало да бъдат на всички места по пътя. Затова има голямо нарастване в количеството наличие, което би трябвало да произведем, както и в броя формати съгласно обществената мрежа или уебсайт, в които се нареждаме ", прецизира Роше.

Според нея онлайн наличието е за бърза консумация от потребителите, които не се задържат дълго време върху съответна обява. " В компанията споделяме, че 2 секунди е нашият пич (рекламен диалект за конкурс - бел. авт.) във Фейсбук към потребителя, а 6 секунди е новият дълъг формат - не популяризираме повече от това време. В Гугъл пък използваме доста т.нар bumper ads (6-секунден видеоформат – бел. ред.) ", споделя цифровият шеф.

Брандовете на L`Oréal залагат също на нейтив формати, gif, boomerang, истории в Instagram и Фейсбук, добавена действителност през филтри във Фейсбук и Snapchat. Важно предписание за компанията е продуктът и марката да бъдат позиционирани в първите 3 секунди от рекламата, с цел да са сигурни, че даже да я превключат, потребителите ще са видели най-малко тях.

Роше прецизира, че видеото е съществена част от вложенията на L`Oréal в онлайн реклама и имат добра възвращаемост. Същевременно повече от половината (55%) от трафика на уеб страницата на L`Oréal идва от мобилни устройства на всички места по света. В Азия пък надвишава 85%.

Новите технологии

Френският колос е насочен към новите технологии и нововъведения в областта на козметиката, а фокус в развиването му е потреблението на технологията за добавена действителност (AR). За задачата при започване на тази година L`Oréal купи софтуерния стартъп МodiFace, който създава 3D виртуални технологии за разкрасяване и артикули за диагностика на положението на кожата с изкуствен интелект. Съвместно с ModiFace групата създаде мобилното приложение Style My Hair, което разрешава на потребителите да се видят с друг цвят на косата.

През януари L`Oréal също по този начин стана и формален спонсор на Station F – най-големия стартъп кампус в света. Целта на групата е да подкрепя 20 стартъпа от региона на козметиката годишно.

" За нас са доста значими и CRM интензивностите (управление на връзката с клиенти – бел. ред.), тъй като желаеме да имаме персонализирана връзка с всеки консуматор. Machine learning (машинно самообучение) също е значима технология за компанията, с цел да усъвършенстваме процесите изключително когато купуваме инвентар в медиите ", прибавя тя.

Медийни прогнози

Въпреки непрекъснато увеличаващия се бюджет на L`Oréal в онлайн реклама, който в Азия е над 56% от медийния микс, а в Съединени американски щати близо 50%, Роше не счита, че най-големият конкурентен канал - малкия екран - ще изчезне. Тя предвижда, че телевизионната реклама също ще се цифровизира, а програматик технологията ще навлезе и там, с цел да може да се прави доста по-прецизно таргетиране.

" Amazon евентуално също доста ще промени пазара. Глобално 55% от онлайн търсенето на артикули към този момент стартира в Amazon. В момента Amazon Media Group е най-печелившото звено на компанията ", изяснява Любомира Роше. Според нея въпреки всичко каквито и промени да се случват на пазара, те ще бъдат подбудени от навиците на потребителите, тъй като марките повече от всеки път би трябвало да се стремят да бъдат покрай тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР