Към момента 623 766 турци са поставени под карантина заради

...
Към момента 623 766 турци са поставени под карантина заради
Коментари Харесай

Над половин милион турци са под карантина

Към момента 623 766 турци са сложени под карантина поради ковид, сочат данните на турското министерство на вътрешните работи.
39 окръга на страната са сложени под карантина, като жителите им нямат право да пътуват отвън местоживеенето си.
Властите в Истанбул не разрешиха събиранията за изпращането на донаборниците в казармата поради ковид, което е всеобщо публикувана традиция, заяви валията на мегаполиса Али Йерликая.
Става дума за 16 346 младежи, които от на следващия ден нататък би трябвало да се явят в казармите.
Същата мярка ще се ползва и във всичките 81 провниции на Турция.
Турските управляващи стегнаха ограниченията поради внезапния скок на случаите на ковид след ваканцията за Курбан байрам, когато милиони хора от огромните градове се стекоха към родните си места и морските курорти, написа Българска телеграфна агенция.
Почти седмица към този момент цифрата на позитивните случаи на ковид надвишава 1000 души на ден /вчера, 6 август, бяха 1153 нови случая/. Преди разхлабването на ограничаващите ограничения случаите бяха спаднали под 1000 души на ден. А цифрата на оздравелите няколко дни подред бе надхвърлило това на инфектираните.
След ваканцията се наблядава противоположната наклонност.
Властите за трети ден организират контролни интервенции за съблюдаване на ограниченията против ковид в окръзите.
Турският министър Сюлейман Сойлу съобщи, че не се планува въвеждането на ограничавания за излизане на жителите от у дома.
Говори се, че е допустимо затварянето на моловете, които най-вече се посещават от жителите, както беше по време на пика на ковид.
Това се случва на фона на спад на турската лира по отношение на $, която изгуби съвсем 1 % през последните два дни /втори следващ ден турската лира спада до рекордно ниското ниво от 7.3222 лири за щатски долар/. Цените на златото също доближиха невиждани до момента стойности.
На този декор обаче вероятно наново затваряне на моловете би довело до колапс на турската стопанска система, означават специалисти.
Според ръководещата ПСР несъразмерното съмнение в стойностите на валутите и златото е манипулирано от външни сили и съставлява спешен сюжет за намаляване на турската стопанска система.
Говорителят на ПСР Йомер Челик отхвърли изказванията за валутна и икономическа рецесия.
Ще продължим да подхващаме стъпки, с цел да подсигуряваме силата на нашата стопанска система. Ще осуетим всички сюжети за основаване на рецесия, както сме успявали до момента. Правителството отпред с президента Ердоган стои крепко и непоколебимо на краката си, сподели представителят пред турски медии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР