Към момента 23 са администрациите, които не обменят помежду си

...
Към момента 23 са администрациите, които не обменят помежду си
Коментари Харесай

23 администрации все още не обменят документи помежду си електронно

Към момента 23 са администрациите, които не обменят между тях документи електронно. Това съобщи Александър Йоловски – зам.-председател на Държавната организация „ Електронно ръководство “.
По думите му за тези ведомства има различен канал, по който да работят. Стъпката е направена, оттук насетне е въпрос на приучване към новия метод на продан на документи, безапелационен е той и добави:

„ Броят на администрациите, които не извършват условието, понижават непрестанно. Основните проблеми, които всички срещнаха по този дълъг път, са преди всичко нуждата от цялостна смяна на метода на мислене, т.е. ние към този момент не можем да си позволим да бъдем в хартиения свят. На второ място – съвсем всички администрации срещнаха както механически проблеми, някои от тях срещнаха и финансови компликации. Много от администрациите имаха потребност и от профилирано образование “.

С електронния документооборот няма да се губи скъпо време на администрацията и жителите, означи Йоловски. По думите му точно по този начин жителите ще усетят резултата от електронния продан на документи - посредством по-бърза работа на ведомствата. Основна задача на администрацията пък е да не се отпуска с тази нова софтуерна опция, добави тойпред БНР.

Естествената реакция на новостите е цялостен отпор, сподели още Александър Йоловски. Той е на мнение, че битката е да се промени методът на мислене:

„ Електронният документ не е нещо ужасно, не е нещо, което прави света по-несигурен, а противоположното – прави го по-сигурен, по-защитен и по-бърз “.

Йоловски уточни като основен проблем – киберсигурността. В последните години интензивно се работи за това администрациите да осъзнаят този проблем и да влагат сериозна сила за обезпечаване на киберсигурността, разяснява той и добави:

„ Киберсигурността изисква средства, само че на първо място изисква доста добра организация и процедури. Киберсигурността е тематика, която всекидневно би трябвало да се актуализира “.

Голяма част от работата по основаването на вместилище за електронни данни е наша и ние ще се оправим в период, актегорично съобщи Александър Йоловски. Според него задачата не е толкоз мъчно, само че изисква поредност, твърдоглавие и знание.

Йоловски заяви още, че до края на ноември е крайният период, в който всяка централна администрация би трябвало да създадат профил в системата за несъмнено електронно връчване. През тази система хората и компаниите ще могат да изпращат документи до ведомствата. Системата е обвързвана с електронния документооборот.

Вътрешното придвижване на документите е отвън обсега на системата, сподели Александър Йоловски, само че добави, че жителят ще знае по кое време писмото му е получено.

Александър Йоловски сподели, че когато става дума за потребности на страната, удостоверение за съдимост към този момент не се изисква: " Ако някое ведомство изисква от някой жител такова удостоверение, това е нарушаване на закона ". Това обаче към момента не важи за компаниите, добави той.

" Електронното ръководство към този момент работи. Следващото ни предизвикателство е да разтеглим обсега на електронното ръководство, а то към този момент работи ", сподели в умозаключение зам.-председателят на организация " Електронно ръководство ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР