["КАМ маркет"] Македонската верига за търговия на дребно КАМ маркет

...
["КАМ маркет"] Македонската верига за търговия на дребно КАМ маркет
Коментари Харесай

Македонската верига "КАМ маркет" планира да открие 15 магазина в България през 2019 г.

[ "КАМ маркет "] Македонската верига за търговия на дребно " КАМ маркет " възнамерява да открие нови 15 магазина през 2019 година в България. През идващите две години комерсиалните обекти в страната ще бъдат допълнени с нови 30, прецизираха за " Капитал " от офиса на компанията в Скопие.

10 обекта за година

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. " КАМ маркет " към този момент означи една година в страната с 10 магазина в столицата: два в " Младост ", три в " Люлин ", по един в " Зона Б5 ", " Света Троица ", " Надежда ", " Хаджи Димитър " и " Манастирски ливади ". Търговските обекти се посещават от към половин милион купувачи месечно. Средният касов бон в магазините в България е 9 лева, прецизираха за " Капитал " от македонския офис.

Магазините са във формат " хард дискаунт ". Това значи извънредно точно следени разноски на всички равнища – централа, магазини, логистика, личен състав, реклама и инвестиция на всичко спестено в продажни цени, обясниха от веригата.

" Работим с към 1000 продукта и не мислим да разширяваме общоприетия подбор, тъй като не желаеме да излизаме от концепцията на хард дискаунтър ", прецизираха за " Капитал " от централата на сдружението. В България компанията чака да регистрира оборот от 7.9 млн. лева с Данък добавена стойност за 2018 година За идната година екипът възнамерява продажби за 30 млн. лева, допълниха от офиса в Македония.

Собствени и от импорт

Голяма част от стоките в магазините на веригата в Македония са импорт, който КАМ прави непосредствено – от Гърция и Турция (плодове и зеленчуци), от Германия и Швейцария (сух подбор, замразени и млечни артикули), от Тайланд (консерви риба тон), от Китай (нехранителни стоки), от Италия (сух асортимент).

Повечето артикули са известни марки на огромни производители, а към 40% са лични марки на веригата (private labels), създадени за нея в Македония, Германия, Швейцария, Италия: шоколадови произведения, кафе и чай, алкохолни питиета, захарни произведения, кетчуп, майонеза, ядки, салами, пастети, замразени и консервирани риби, сокове и безалкохолни питиета, сухи супи, козметика, млечни артикули, съществени храни.

КАМ в Македония разполага със своя логистична база, фабрика за пакетиране на доста от продуктите (ядки, нишесте, варива, какао), мандра (откъдето се зареждат магазините с кисело мляко, сирене, кашкавал, извара), пекарна (която доставя самун до всички обекти на веригата). В множеството магазини в Македония се оферират хлебни произведения и закуски, изпечени на място.
Доставките към магазините се правят през личен централен склад със собствен превоз.

Фамилен бизнес

Веригата магазини КАМ за търговия с хранителни артикули е единствена от вида " хард дискаунт " в Македония. Собственици са Гоце Камчев и Таня Камчева – татко и щерка. Името на веригата идва от първите три букви от семейството им. Фирмата е основана през 90-те години и стартира активност като главен представител и дистрибутор на международни производители, измежду които Nestle, Dr. Oetker, Bahlsen, Storck.

През май 1999 година фамилията отваря в Скопие първите два КАМ магазина. Днес компанията ръководи 71 обекта в цяла Македония, които са водач на пазара. В края на 2015 година мениджърите вземат решение да разширят бизнеса си и да открият магазини в България, Косово, Албания, Сърбия. Купуват веригата " Диамбе " с 15 обекта в Косово и 10 в Албания, а в България стартират от нулата и работят посредством компания " КАМ 2014 ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР