Към края на юни тази година, т.е. за полугодието, в

...
Към края на юни тази година, т.е. за полугодието, в
Коментари Харесай

Милионерите в България се увеличават, но се забавя ръстът на депозитите на домакинствата

Към края на юни тази година, т.е. за полугодието, в България има 916 милионери съгласно статистиката на Българска народна банка. Те имат общо над 2,26 милиарда лв.. От март до юни тази година броят на едрите депозити е намалял с 8, само че за една година се е нараснал с 90 от регистрираните през юни 826 едномилионни сметки, написа в. " 24 часа ".
С 275 повече за година са огромните депозити със суми от 500 хиляди до 1 милион, сочат данните. За три месеца към тях са се добавили нови 77 депозита.
Последните доклади демонстрират, че броят на всички по-големи депозитни сметки пораства - и на годишна база, и по отношение на предходното тримесечие. Намаление има единствено при най-малките сметки, в които е имало до 1000 лева
3402 са фирмените депозити с над 1 милион лв. в тях към края на юни. Те са с 52 повече от края на март и с 287 повече от преди една година.
147 сметки по-малко със заеми над 1 милион е докладът на банковата статистика този юни спрямо предишния, а единствено за три месеца - от март до юни, броят им е намалял с 44.
При фирмените заеми обаче спад няма - в противен случай, има нарастване с 56 за тримесечие през тази година и със 172 за една година.
Общият брой на всички депозити е намалял в края на юни до 10,190 млн. броя. Размерът на спестяванията в тях пораства и към този момент е 76,3 милиарда лева Има обаче регистрират леко закъснение в темповете на нарастването - за една година растежът е 6,4% против 8,6%, регистриран три месеца по-рано, също на годишна база.
С 4,7% е намалял броят на фирмените депозити. Така към края на юни депозитните сметки на фирмите са 600 хиляди броя. Общо в тези сметки има 23,24 милиарда лв.. Размерът на средствата, които се държат в по-малкия брой сметки, обаче пораства - с 2,6% за година.
9,5 милиона броя са сметките на семействата в банки. Броят им също понижава, въпреки и по-слабо от тези на компаниите - на годишна база с 1,5% при годишно намаляване от 2.6% в края на март 2019 година Така в края на юни 2019 година спестяванията на семействата са малко над 53 милиарда лева Ръстът им на годишна база леко се забавят към юни 2019 година той е 8,2%, при 8,9% годишен растеж в края на март.
Изтеглените от семейства и компании заеми са за 56,6 милиарда лева - близо половината от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Увеличението е с 6,1% на годишна основа в съпоставяне със 7,5% годишно нарастване, регистрирано към края на март.
Фирмените заеми не престават да понижават като брой, само че размерът на отпуснатите пари пораства. Към края на юникредитите за компании са разпределени в 151 хиляди броя сметки. През тях са отпуснати 33,8 милиарда лева, което е с 4,8% повече на годишна база против 5,4% към март тази година.
Заемите за семействата се усилват на годишна база с 2%. Те към този момент се доближават до 22,7 милиарда лева, което е с 8,1% повече отпреди година, само че при 11% годишен растеж, регистриран към края на март.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР