Към края на третото тримесечие нетният финансов резултат на "Българска

...
Към края на третото тримесечие нетният финансов резултат на "Българска
Коментари Харесай

Финансовите приходи вдигнаха печалбата на БФБ

Към края на третото тримесечие чистият финансов резултат на "Българска фондова борса " АД бе позитивен в размер на 1.25 млн. лева, което се дължи основно на нарастнали финансови доходи, растеж на разноските и намаляващи оперативни доходи. Това четем в междинния счетоводен доклад. Преди година облагата е била единствено 971 хиляди лв..

Този финансов резултат бе подсилен от случилото се на контролирания пазар на финансови принадлежности. Първо, оборотът през третото тримесечие беше 85 181 900 лв.. За съпоставяне, през второто тримесечие на тази година той бе 50 967 910 лв., което съставлява растеж от над 67 на 100. Той се дължи на нарастване в оборота с всички съществени групи финансови принадлежности. Най-значително бе повишаването при търговията с акции (без АДСИЦ), следван от оборота с облигации и покупко-продажбата на акции на сдружения със специфична капиталова цел. Нарастването при останалите съществени групи финансови принадлежности бе нищожно в безспорна стойност. Най-нисък е бил оборотът през юли (за 11.9 млн. лева.), а най-голям - през септември (34.5 млн. лева.).

Второ, броят покупко-продажби на контролирания пазар на финансови принадлежности в интервала сред юли и септември доближи 9 746. За съпоставяне, през второто тримесечие той беше 9604, което е растеж от 1.48 на 100. Това пък се дължи на разнопосочния резултат от повишаването на броя покупко-продажби с акции и понижението в сделките при сдруженията със специфична капиталова цел. Спад имаше и в търговията с обезщетителни принадлежности. При броя покупко-продажби с всички останали типове финансови принадлежности имаше растеж, само че те бяха незначителни в безусловно изражение. Точно както и при оборота, сделките са били минимум през юли: 3216, а най-вече - през септември: 3292 покупко-продажби.

По отношение на приходите от контракти с клиенти, борсата отбелязва спад по отношение на същия интервал на предходната година, който се дължи основно на понижение в паричните приходи от комисиони за покупко-продажби на борсата (-26.55%), растеж на такси за осведомително обслужване (+7.37%), троент растеж на приходите от такси за смяна на параметри на излъчвания и спад при таксите за интернет търговия поради прекратяването на употребата на системата COBOS.

В същото време финансовите доходи на сдружението са нарастнали от 1.35 млн. лева до 1.77 милиона, защото през третото тримесечие в тях е отразено постъплението от дял от дъщерното сдружение "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД (БНЕБ). По останалите приходни пера има нищожно в безспорна стойност придвижване.

По главните разходни пера има растеж от 5.41% по отношение на края на септември предходната година. С 14.7% нарастват харчовете за външни услуги, а "Други разноски " за активността с18 хиляди по-малко. Повече пари са изхарчени за амортизации и за хонорари на личния състав.

Парични средства и парични еквиваленти понижават със 132 хиляди лв.. Към края на третото тримесечие на тази година, както и в края на 2018-а БФБ няма срочни депозити в банки.

Текущите отговорности спаднаха с 45.21%, а нетекущите останаха непроменени. В интервала сред юли и септември е изплатена третата последна вноска от задължението към "Български енергиен холдинг ", обвързвано с придобиването на капитала на БНЕБ, дължима към август 2019-а. Съответно понижават и отговорностите към снабдители и други кредитори.

Търговията със личните акции на "Българска фондова борса " АД бе с по-ниска интензивност, в сравнение с през второто тримесечие. Цената им се намали от 5.218 лв. за акция при затварянето на търговията на 28 юни до 5.15 лв. за един брой в последната договорка на 30 септември. Минималната цена за интервала беше 4.90 лв. за дял, а оптималната - 5.50 лв.. Общо бяха трансферирани 35 674 лота в 72 покупко-продажби, а оборотът бе 185 408 лв.. Това значи понижение в трансферирания размер с 39%, спад на оборота - с 37%, и понижение в броя покупко-продажби от 65 на 100 по отношение на второто тримесечие. Търговия с тези бумаги имаше в 22 от общо 64 сесии за интервала.

В средата на септември се организира изключително общо заседание на акционерите на БФБ, което утвърди предлагането доцент доктор Маню Моравенов да влезе в състава на съвета на шефовете и да стане изпълнителен шеф на институцията. Той ще оглави фондовата борса на мястото на досегашния изпълнителния шеф Иван Такев, който по свое предпочитание напуща институцията след 18-годишна кариера в нея и прекосяване на друга позиция в небанковия финансов бранш в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР