Към края на септември цената на свинското месо в България

...
Към края на септември цената на свинското месо в България
Коментари Харесай

Цената на свинското месо у нас сред най-високите в Европа

Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, което го трансформира в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. Общото нарастване на годишна база е с към 14%, оповестява " Капитал ", базирайки се на данните на дирекция " Земеделие " към Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространяването на африканска чума по свинете, която единствено за 2 месеца през лятото съумя да унищожи над 20% от промишленото произвеждане в България.
Но отвън последствията от чумата вътре в страната разпространяването ѝ в интернационален проект също се усеща ценово. Тежката рецесия със болестта в Китай - най-големият производител и потребител на свинско в света, докара до по-засилен импорт от Европейски Съюз и растеж цените. Нещо повече - чака се рецесията да се усеща и през идната година на световно равнище, отразявайки се освен на пазара на свинско, само че и на пилешко и говеждо месо.
Африканската чума по свинете навлезе в България през юли и до края на лятото, когато е и пикът на болестта, съумя да пробие в 8 промишлени свинекомплекса. Унищожени бяха общо към 130 000 животни, което е над 20% от общо отглежданите към 600 000 свине в страната.
Къде се подрежда цената в България на свинското месо по отношение на тази в останалите европейски страни можете да прочетете в EXPERT.BG.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР