Към края на септември 2019 г. нетната печалба на Първа

...
Към края на септември 2019 г. нетната печалба на Първа
Коментари Харесай

Fibank с печалба от 162 млн. лв. преди провизии и данъци

Към края на септември 2019 година чистата облага на Първа капиталова банка е 64.7 млн. лева и регистрира растеж от 4.15% (+2.5 млн. лева.) по отношение на деветмесечието на 2018 година Активите на банката са в размер на 9.626 млн. лева, като нарастват с 389 млн. лева по отношение на декември 2018 година От началото на годината новоотпуснатите заеми от банката са в размер на 345 млн.лв., което съставлява растеж от 6.24%. Fibank отбелязва обилни растежи в кредитирането към популацията от 12.95% и растеж от 10.33% в кредитирането на дребни и междинни предприятия (с доходи от активността до 15 млн. лева.).

В началото на 2018 година Първа капиталова банка разгласи новата си тактика с фокус върху кредитирането на МСП (с доходи от активността до 15 млн. лева годишно) и ритейл сегмента. Резултатите на банката демонстрират, че това е било крачка в вярната посока и за последните 21 месеца растежите в съответните портфейли са над 35%. Спестяванията на жители и компании също означават растеж от 380 млн. лева от началото на годината, а от използването на новата тактика, растежът е над 1 милиарда лева Приходите от банкови интервенции възлизат на 267 млн. лева, а облагата преди амортизация е в размер на 162 млн. лева

През първата половина на 2019 година беше осъществена цялостна оценка на 6 български банки от ЕЦБ, в това число и на ПИБ, вследствие на настояването на България за определяне на трайно струдничество с ЕЦБ от 18.07.2018 година и декларираното предпочитание на страната за присъединение към „ чакалнята " за участие в еврозоната (ERM II).

Първа капиталова банка - като най-голямата банка с български капитал и втора по кредитиране на българския бизнес, подходи отговорно към своите клиенти и акционери. През третото тримесечие на годината Fibank прегледа обширно кредитния си портфейл за сходство сред методологията на ЕЦБ (използвана при цялостната оценка) и Международните Стандарти за Финансово Отчитане (задължителни за използване при правене на финансовите доклади от банките). В резултат на това към края на месец септември 2019 година са начислени спомагателни разноски за обезценки от 66 млн. лева по отношение на юни 2019 година По този метод банката отразява счетоводно в настоящата си активност по-консервативния метод към оценката на кредитния риск след осъществения обзор на качеството на активите.

Към края на септември тази година Първа капиталова банка покрива всички регулаторни финансови условия със съотношения за обща финансова адекватност от 18.01% и Базов личен капитал от първи ред от 15.07%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР