Към края на месец май 10 847 българи, потърпевши от

...
Към края на месец май 10 847 българи, потърпевши от
Коментари Харесай

Над 10 000 души са поискали безлихвени кредити като засегнати от кризата


Към края на месец май 10 847 българи, пострадали от ковид, са поискали безлихвени заеми до 4500 лева Това оповестиха от Българската банка за развиване (ББР), която ръководи гаранционната скица за даване на безлихвени заеми на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се.

От тях общо 5265 са утвърдени за кредитиране, а други 2351 заявки се обработват сега.

Общата сума на утвърдените заеми е над 22 млн. лева, междинна стойност на заемите е близо 4300 лв.. Две трети от настояванията са на заети на трудов контракт, а една трета на самоосигуряващи се.

Отпускането на безлихвени заеми на пострадали от ковид е една от ограниченията обобрени от държавното управление за превъзмогване на следствията от пандемията. Общо заделената сума по тази мярка е 200 млн. лева

Общо 9 банки имат подписани съглашения с държавната ББР по гаранционната стратегия.

Новите попълнения, които от 1 юни дават безлихвени заеми на физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се, са ДСК и ОББ.

Останалите, които работят по схемата от предишния месец, са Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка, Първа капиталова банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.

Още три кредитни институции са декларирали интерес към гаранционната стратегия и се чака да се причислят към нея.

Програмата за гарантиране на безлихвени заеми цели да подкрепи чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които краткотрайно не могат да поставят труд в изискванията на изключително състояние.

Те имат опцията да получат безлихвен заем до 4500 лв., които се отпускат едновременно или на три транша от по 1500 лв..

За заем може да се кандидатства до края на 2020 година Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал.

Не се изисква от претендентите да обезпечават обезпечения,като изискване за отпущането на заема.Те не дължат и такси, комисиони и неустойки по одобряването на заема и връщането на парите.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР