Към края на годината се предвижда от Варна за Антарктида

...
Към края на годината се предвижда от Варна за Антарктида
Коментари Харесай

Военният ни научноизследователски кораб потегля от Варна към Антарктида към края на годината

Към края на годината се планува от Варна за Антарктида да потегли първият ни боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “. Това сподели началникът на ВВМУ проф. Боян Медникаров при откриването на изложбата на Българския антарктически институт и Асоциацията на младите полярни откриватели „ Науката отплава за Антарктида “ във Военноморския музей, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ Партньорството сред ВВМУ и Българския антарктически институт е от октомври 2020 година. Много бързо стартира работа по формулиране на идея за придобиване на военно научноизследователски транспортен съд. На 27 ли 2021 година бе повдигнат флага и влезе в състава на Военноморски сили. Започна интензивно партньорство научната стратегия. Станахме част от българската стратегия за полярни проучвания. В хода на работа разбрахме, какво неповторимо място заема България в ръководството на една голяма територия. Разбрахме за мащаба на откритията и научните проучвания. За нас е чест, че тази година към този момент имаме план, включен в програмата “, сподели проф. Медникаров.

В момента приключваме главния ремонт на кораба. Предстоят тествания. Текат и публични поръчки за съоръжение. Амбицията е към края на годината да тръгне на задача.

На борда ще има 21 военнослужещи. Един от тях е боен доктор. Останалите членове на екипажа са от ВВМУ. Плавателният съд разрешава да се одобряват до 40 души в допълнение. Това сподели капитанът Николай Дамянов.

„ Не изключваме опцията за реализиране на научни планове по време на преходите през Атлантика и Средиземно море. Български боен транспортен съд не е прекосявал Гибралтар и навлизал във водите на юг от Екватора “, изясни кап. Данаилов.

Преходът до Антарктида ще отнеме до 50 дни дружно с времето за товарене и разтоварване. Ще има няколко спирки по пътя.

Първата задача е превозването на материална част с тегло към 50 тона. Трябва да бъде разтоварени на необорудван бряг, което значи, че няма пристанище. Ще се употребяват работни лодки и плаващи салове.

По проект екипът би трябвало да остане на място до 40 дни.

Още преди ремонта на плавателния съд е почнала дейна подготовка на екипажа с курсове по оцеляване на море.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР