Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст

...
Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст
Коментари Харесай

Грандиозна финансова промяна за всички бъдещи пенсионери!

Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст може да се промени още веднъж, в случай че се потвърдят данните на Национален осигурителен институт, че 37% от бъдещите пенсионери може да са ощетени от измененията при започване на годината.

Според измененията, които влязоха в действие от началото на тази година, бъдещите пенсионери към този момент не могат да си избират най-хубавите 3 поредни години от трудовия си стаж преди 1997 г. Има значение единствено приходът от 2000 година до дата на придобиване право на пенсия.
``
реклама
В началото на 2019 година Иван Недялков подал документите си за пенсия. Той е част от тези 63%, които ще получат по-добри пари по новите правила, в сравнение с в случай че пенсията му се смяташе по старите. " Защото моят приход от новия век е по-добър от предишния век ", пита мъжът, представен от Българска национална телевизия.

Според пенсионния съветник Цветанка Гинева обаче не е почтено страната да лишава опцията на жители да се възползват осигурителния си приход, от който и да е интервал: " Примерът, който тука съм посочила е на разположение със слаби 3 години в предходната година, със разпределяне на пенсията 7 месеца по-рано, т.е. в понижен размер по 68-ма, лицето ще получава пенсия даже в понижен размер, даже по-рано в размер на 520 лв., до момента в който в случай че му се пресметна по новия метод, ще бъде 426 лв.. Разлика от порядъка на 93,66 лева на месец ".

Основният претекст на ръководещите за измененията е, че от една страна до 2000 година не е имало оптимален застрахователен предел и е имало хора, които са се осигурявали на големи суми. А от друга, че до 1997 година не е имало указател на обезпечените лица и пенсионери могат да дадат подправени документи за осигурителни заплащания.

" Аз съм работил обикновено. Дали е имало указател или не това не е бил мой проблем ", пита бъдещият пенсионер Иван Недялков.

" Мотив не може да бъде, че няма указател - в Национален осигурителен институт постоянно има проверки, има си отдел, който се занимава с инспекция на всяко УП ", съобщи Цветанка Гинева.

" По-голямата част от тези документи, които Национален осигурителен институт твърди, че има подозрения за това да бъдат манипулирани, са с същинско наличие. Защо? Защото шефове на предприятия, шефове на банкрутирали банки нямат никакво съображение да фалшифицират документ. Те са получавали тези заплати. Въпросът е дали са ги получавали заслужено.Страхът на тези, които се занимават с пенсионно обезпечаване е да няма голямо разминаване сред минималния размер на пенсията и оптималния размер на пенсията ", каза Хасан Адемов, ръководител на парламентарната обществена комисия.

Консултантът Цветанка Гинева вижда и различен проблем. Въвежда се оптимален самостоятелен коефициент във всеки работен месец на лицето, което по думите ѝ е в допълнение ограничаване с изключение на тавана на пенсиите. А и тя предлага законът да се промени по този начин, че всеки пенсионер да си избира дали да се възползва от старите, или от новите правила.

" Има вид с смяна в законодателството. Ако смятате, че някой може да внесе тези промени. А това е, съгласно мен с цел да има задоволителна тежест, не депутат, а би трябвало да го създадат министерството на труда и обществената политика. Ако фактически става дума за 37%, тогава ще се наложи съгласно мен, това е персоналното ми мнение, нов разбор и вероятно нова промяна на формулата, с цел да може да има правдивост ", разясни Хасан Адемов.

Все отново ръководителят на обществената комисия прикани да изчакаме до края на годината, с цел да забележим какво ще се случи.

Хасан Адемов уточни още, че на пръв взор 37% ощетени бъдещи пенсионери звучи стряскащо, само че прикани да имаме поради, че данните са от симулация и е рано да се позоваваме на тези данни. Той акцентира, че към момента никой не може да каже сигурно какъв брой ще бъдат тези, които ще имат размер на пенсията по-малък в съпоставяне със остарелия метод за пресмятане.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР