Към двама младежи в Австрия са предявени обвинения, че са

Към двама младежи в Австрия са предявени обвинения, че са ...

В Австрия обвиниха двама младежи в заговор за джихадистки убийства на полицаи.


Към двама младежи в Австрия са предявени обвинения, че са планирали да убият възможно най-много полицаи в джихадистка атака срещу провинциален полицейски участък по поръчка на чеченец от "Ислямска държава", предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Според съдебни документи, цитирани от австрийската агенция АПА, 19-годишният австриец и 22-годишният чеченец, който живее в Австрия от дете, ще бъдат изправени утре пред съд във Виена. Говорителка на съда потвърди съобщението. Заговорът бил разкрит, когато властите засекли комуникации по интернет между един от заподозрените и германец, обвинен по дело за заговор за джихадистка бомбена атака с друг австрийски младеж.

По данни на АПА чеченецът от "Ислямска държава" на име Абу Нух инструктирал през 2015 г. младия си сънародник в Австрия да избива полицаи. Младежът се преселил от Чечения в Австрия през 2005 г. заедно с родителите си. Той и другият обвиняем се радикализирали през 2015 г.

Съдебните документи сочат, че заподозрените се готвели да ограбят оръжеен магазин в Санкт Пьолтен, столицата на провинция Долна Австрия, и с това оръжие да нападнат полицейски участък в града. "Планът беше да се стреля по полицаи, докато умрат", признал на разпит по-възрастният задържан, предаде Ройтерс.

Източник: novini.bg