Към днешна дата вече е ясно, че продължилото дълго онлайн

...
Към днешна дата вече е ясно, че продължилото дълго онлайн
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: След онлайн обучението трябват детски психолози в училищата

Към днешна дата към този момент е ясно, че траялото дълго онлайн образование се отразява отрицателно върху детската душeвност. Заради онлайн образованието децата имат проблеми, свързани с тревога, с нараснала експанзия, с губенето на мотивацията за учене и със загубата на обществени умения. Това сподели при представянето на отчета за активността на омбудсмана за 2020 година на съвещанието на парламентарната просветителна комисия омбудсманът Диана Ковачева.

„ Заради тези проблеми при учениците насочих рекомендация към министъра на образованието и науката, с цел да се обезпечи опция за детски психолози в учебните заведения, сподели Ковачева. " Факт е, че в към 50 % от учебните заведения има детски психолози в страната, а в останалите учебни заведения, които са главно отвън София, няма психолози поради неналичието на средства. Преди в тези учебни заведения е имало психолози, само че по планове. Сега режимът е по-олекотен, само че казусът с душeвността на децата остава и би трябвало психолози да работят с тях, с цел да се преодолеят последствията от онлайн образованието поради COVID-19 “, съобщи Диана Ковачева.

„ Всички деца пострадаха тежко от онлайн образованието, като качество, само че най-трудно беше на децата със специфични просветителни потребности. За тях няма задоволително ресурсни учители. Над 60 000 жители се обърнаха през 2020 година към институцията на омбудсмана, като над 13 000 от тях са подали писмени тъжби с претенции за съответни инспекции. Във връзка с тези тъжби има и над 2800 рекомендации. През 2020 година получих групови тъжби освен от родители, само че и от учители, от учебни шефове и от деца. Бяха направени и чувания за достъпа на учениците до качествено обучение в границите на онлайн образованието, сподели Диана Ковачева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР