Към днешна дата се очаква цената на природния газ през

...
Към днешна дата се очаква цената на природния газ през
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ прогнозира сериозно поевтиняване на газа през май

Към днешна дата се чака цената на природния газ през месец май да бъде 79-80 лв. за мегаватчас , което е понижение с над 18 % по отношение на сегашния месец.

Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева по време на днешното намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за разискване на отчет по отношение на заявление от публичния снабдител от 10 април за одобряване на цена за май, по която да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, съобщи Дарик.

" Окончателната цена ще внесем на 1 май , само че в този диапазон ще бъде цената за месец май ", съобщи Златева.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " уточни, че това е с 10-11 лв. под импортираната цена на 10 април (бел. реп. –от 90,10 лв. за мегаватчас).

По-късно денем КЕВР на закрито съвещание ще вземе решение за цената на природния газ за идващия месец, осведоми ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Това значи, че предлагането на

" Булгаргаз " за май е с 8,21 % по-ниска цена от одобрената контролирана цена за април.

На въпрос на ръководителя на КЕВР Иван Иванов, Деница Златева отговори, че към днешна дата се чака цената за юни да бъде с към 3-4 % по-ниска от тази за месец май.

Няма никакви проблеми с доставките на природен газ до края на годината, посочи изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

След края на откритото съвещание ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране заяви, че е прегледан отчета по отношение на заявката на азербайджанската компания " Сокар " (SOCAR) за издаване на лицензия за активността търговия с природен газ.

По думите му това дава опция след 2 седмици да се даде такава лицензия.

По създание заключението на КЕВР е, че параметрите, заложени от " Сокар " в бизнес проекта за интервала 2023-2027 година, обезпечават нужните материални и финансови запаси за осъществяване на лицензионните му отговорности по отношение на активността търговия с природен газ.

Иван Иванов означи, че това още повече ускорява позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в района.

Припомня ме, че в наличието напрезидентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев през днешния ден в София ще се състои гала по сключване на Меморандум за съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR).

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият публично офис на " Сокар " в София. Отварянето у нас на посланичество на държавната петролна компания на Азербайджан беше контрактувано сред двамата държавни глави през септември предходната година.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР