Към днешна дата е преброено 74.8% от населението, отчетоха от

...
Към днешна дата е преброено 74.8% от населението, отчетоха от
Коментари Харесай

Близо 75% от населението е преброено до момента

Към днешна дата е преброено 74.8% от популацията, регистрираха от Националния статистически институт. Данните на повече от 2.77 млн. българи са били взети от преброители, а повече от 2.40 млн. са се записали електронно.

Най-висок е процентът на преброените в Северозападна България и по особено в областите Видин, Монтана и Кюстендил. В тази част от страната са и най-вече от 35-те общини с над 90% преброени. В 36 общини преброените са под 60%, като те са главно в областите Бургас, Пазарджик, София-област, Стара Загора и Сливен.

В София най-добре върви процесът в Панчарево, " Красна поляна " и Банкя, а най-зле в регионите " Средец ", " Студентски " и " Триадица ", където от преброители са обиколени под 3% от хората. Няма данни обаче в тях какъв брой са се преброили електронно. За цяла София информацията е за 60% преброили се електронно.

" Ако темповете се запазят, мъчно ще обхванем 100% от популацията ", разяснява ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. " Аз бих желал да удължим периода колкото би трябвало, само че не знаем какъв брой е това време. Още повече че наблюденията демонстрират, че с удължаването хората се отпускат ", добави той. След едно удължение досега преброяването завършва тази неделя (10 октомври).

Цветарски повтори, че поради епидемиологичната конюнктура се записва висок % отказали се преброители. " В София не ни доближават към 600 преброители, които трябваше да обиколят 1300 сектора с 300 хиляди души. Където може, ги заменяме ", сподели Цветарски. Той напомни и - във краткотрайните центрове и по пощата.

От Национален статистически институт оповестиха, че който желае, може да се включи като преброител и в този момент. Що се отнася до глобите за отказалите се, такива са планувани, само че надали ще се постановат, тъй като не можело да се глобяват хора поради опасенията за тяхното здраве.

Няма да се постановат санкции за непредаден код

Що се отнася до генерираните при електронното броене неповторими кодове, Цветарски акцентира, че хората не би трябвало да търсят преброителя, с цел да си дадат кода. " Той ще ги потърси, и то единствено в случай че има въпроси, разминавания в информацията, най-често за адреса ", добави той. Цветарски сподели, че няма да се глобяват хора поради непредаден код.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР