Към днешна дата е договорен над 86% от общия ресурс

...
Към днешна дата е договорен над 86% от общия ресурс
Коментари Харесай

Стотици договори за над 2,5 млрд. лв. се изпълняват по европрограмата за регионите

Към днешна дата е контрактуван над 86% от общия запас на оперативна стратегия "Региони в напредък " 2014-2020, който надвишава 3 милиарда лева Сключени са 587 контракта за над 2,5 милиарда лева Разплатени са 45% от контрактуваните средства, а 24% са сертифицираните разноски към Еврокомисията.

Зам.-министърът на районното развиване и началник на ръководещия орган Деница Николова съобщи по време на 14-тото съвещание на Комитета за наблюдаване на европейската стратегия, че няма риск от загуба на средства по програмата. Сред участниците в него бяха Рейчъл Бюмонт – заместник-началник на отдела за България, Хърватия и Словения в Европейската комисия, и Йо Говаертс от Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ в Европейска комисия.

Николова уточни, че основен акцент по програмата в идващите години ще е реализацията на плановете с финансови принадлежности, за които по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година е избран запас в размер на 370 млн. лева Над 271 млн. лева са за 39-те огромни града за ограничения за градско развиване – енергийна успеваемост в еднофамилни жилищни здания и студентски общежития, градска среда, интегриран градски превоз, спортна и културна инфраструктура и зони с капацитет за икономическо развиване. Останалите близо 100 млн. лева са планувани за развиването на туризма и културното завещание в цялата страна, като се поддържат обектите, които са националното и международно културно завещание. Към сегашния миг са утвърдени 10 планови оферти.

ВЗам.-министърът добави, че към 28-те по-малки общини бенефициенти ще се насочи икономисан запас от програмата за саниране на здания. Той е образуван от неусвоени средства и икономии от извършени публични поръчки. Индикативният бюджет все още е 11,5 млн. лева, само че се чака да нарастне, защото се възнамерява процедурата да бъде оповестена през месец ноември 2019 година Със средствата ще се ползват ограничения за енергийна успеваемост в публични и жилищни здания. За да се реализира по-балансирано систематизиране на средствата и по-голям териториален резултат от вложенията, се вкарват и критерии. Общините не би трябвало да имат повече от три подписани контракта по програмата към стадия на подписване на нови контракти, както и да аплайват с до три плана. Предимство ще се дава на многофамилни жилищни здания, както и здания с по-голям брой независими обекти. Целта е с вложенията да се способства за по-голям брой актуализирани обекти и подкрепено население, икономисване на сила и понижаване на въглеродния диоксид.

Новите моменти и напредъкът в подготовката на оперативна стратегия за развиване на районите през 2021-2027 година също бяха показани по време на съвещанието. Стана ясно, че през новия програмен интервал за първи път ще бъдат подкрепяни интегрирани териториални вложения сред няколко оперативни стратегии. Основен детайл ще бъде осъществяването на планове в партньорства за реализиране на резултати на по-голяма територия и обхващащи по-голямо население. Деница Николова означи, че програмата ще разполага с повече средства от настоящия програмен интервал.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР