Към днешна дата 68500 кв.км от страната или 62 %

...
Към днешна дата 68500 кв.км от страната или 62 %
Коментари Харесай

62% от територията на България е покрита с кадастрална карта, обхващаща 13 млн. недвижими имоти

Към днешна дата 68500 кв.км от страната или 62 % от цялата й  територия са покрити с кадастрална карта  и регистри към нея. Това разгласи изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) инж. Виолета Коритарова. Набраната информация в тях обхващаща почти 13 млн. недвижими парцели, в това число поземлени парцели, здания и данни за независимите обекти в постройките. Изграден е кадастър за всички регионални градове, 120 общински центрове и обитаеми места и територии с деен пазар на парцелите и капиталов интерес. Обхванати са цялото черноморското крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти. „ В развой на разработване на кадастрална карта са землищата на още 12 общински центрове и 84 обитаеми места в разнообразни области на страната, като обитаемоте места, за които има утвърдена карта могат да се видят в уеб страницата на АГКК “, сподели инж. Коритарова. На 100% покритие с кадастрална карта  е реализирано в 4 правосъдни региона – Несебър, Балчик, Ловеч и Троян, включваща всичките им обитаеми места.  Одобрена е кадастралната карта в общи 26 общини, измежду които Априлци, Пловдив, Балчик и други Коритарова  добави, че през септември се възнамерява обвяването на нови публични поръчки за възлагане основаването на профилирани карти и регистри на още 8 общини и над 250 обитаеми места. „ Финансирането на дейностите по основаване, поддържане и запазване на кадастъра се реализира със средства на държавния бюджет, средства на общините или по национални и районни стратегии, в това число и с финансиране от европейски фондове “, сподели още изпълнителният шеф на АГКК..

Цялостното покритие на страната с КК би трябвало да завърши до 2023 година, като това зависи и от обезпечаването на запас за дейностите на кадастъра, кадровия и механически капацитет на  организацията. „ Освен 100% покритие с дигитален кадастър е значимо и правенето на цифрова едромащабна топографска карта. Това ще осигури  надеждна основа за редица действия и планове. Така ще имаме цялостна, точна и вярна цифрова основа за пространствените данни на страната “, сподели още инж. Коритарова.  Стартиралият през 2016 година развой на служебно превръщане на картата на възобновената благосъстоятелност в кадастрална карта, също спомага за доста ускорение процеса, добави още тя. Към 10 август са утвърдени КК и регистри за неурбанизираните територии на 2380 землища, попадащи в разнообразни области на страната, отвън територията на София –град, където има 100% покритие с кадастър.

„ Очакваме дейностите по преобразуването да приключат следващата година, с което ще реализираме 96% покритие на територията на страната с кадастрлна карта, като на процедура ще остане за дотъкмяване основаването на кадастър за урбанизирнае територии на огромен брой дребни обитаеми места “, изясни шефът.

Виолета Коритарова добави, че измежду целите на АГК е след основаването на КК да стартира построяването с кадастрална информация и профилирани данни, които да са сигурна база за тематични нужни. КК ще се добави със забележителен размер профилирани данни от други  институции, аеро и сателитни изображения,  данни за пространство и време и така нататък, както и построяването на  3D и 4D кадастър nдържавата.

„ Кадастърът е основа за отбрана на собствеността и разривите на устойчивото обмисляне на инфраструктурата и строителството. Наличието на работеща система и Важен фактор за развиване на стопанската система на страната. Стимулира икономическия и финансов напредък. За нужните на планирането, проектирането на инфраструктурата и други “, акцентира инж. Коритарова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР