Към дата 1 януари 2023 с официални щети от 120

...
Към дата 1 януари 2023 с официални щети от 120
Коментари Харесай

Конфиденциален документ показва как изнудвачите на „Евроинс“ изнасяли пари от Румъния

Към дата 1 януари 2023 с публични вреди от 120 млн. евро на този стадий, Аферата „ Сити “ публично е най-голямата злополука на румънския осигурителен пазар. Това написа на 18 януари уеб сайтът Libertatea, представен от fakti.bg.
Зрелищната злополука на „ Сити Иншурънс “ стана известна и в България в последните седмици към изнудването на родния осигурител „ Евроинс “. Българската компания разгласи, че е притискана от лица от застрахователния контрол в Румъния и акционери на „ Сити “ за обединение.
Въпреки че съгласно оценките „ Сити “ е представлявала финансова пирамида, източила най-малко 300-400 млн. евро, и до през днешния ден, към този момент съвсем 2 години по-късно, делото е до средата, а упрекнати – няма. Преди няколко месеца в Румъния идва и формален отчет от Лондон. Британците също проверяват аферата поради появили се данни за английски компании в нея. Докладът удостоверява, че големи суми, плащани от румънците за наложителна застраховка, са изнесени отвън страната сред 2017 и 2021 година преди схемата да се срине. Докладът вижда бял свят не по решение на управляващите, а тъй като с копие от него се снабдяват „ Libertatea “, които го разгласяват.
Конфиденциалният отчет приказва за това, че нито една държавна румънска институция не е взела ограничения да предотврати измамата. Британските данъчни наблюдават парите и изпращат документа до управляващите в Букурещ, финансови и правосъдни институции в страната. В отчета се приказва за „ преднамерена машинация с невиждани размери “, неплащане на вреди и изнасяне на големи суми зад граница.
„ Притеснени сме, че компаниите „ NDI Insurance & Reinsurance Brokers Limited “ и „ Norwich Group “ са забъркани в машинация с румънската застрахователна компания „ Сити “, стартира анализът от Лондон. Двете упоменати компании са със седалище в град Норич и се появяват в документите на „ Сити “ като техен презастрахователен брокер, което съгласно информацията от данъчните във Англия не е истина. Адресът им е 9-и етаж, Norfolk Tower, ул. „ Съри “ 48-52. През двете компании парите на румънците са препращани към офшорни дестинации.
„ Има опасения, че огромни суми пари са трансферирани от „ Сити “ с подправени контракти за презастраховане през „ NDI “ до „ Best Meridian Insurance “ на Каймановите острови и оттова към други лица и компании. Счита се, че огромна част от парите са ориентирани към компанията „ Personal Health Limited “, чийто притежател е шефът на „ Barclays bank “ на Сейшелите.
Британският отчет показва съответно лица и дати. „ Потокът от „ Сити “ към NDI стартира през октомври 2017 година – няколко месеца откакто излиза наяве, че застрахователят би трябвало да премине към процедура по оповестяване на фалит. До подобен не се стига, тъй като акционерите пристъпват към друга крупна машинация – да заблудят румънските управляващи и застрахователния контрол, че няма проблем с платежоспособността. За задачата „ основават “ подправена сметка в швейцарската „ Axion Swiss “ и даже фалшифицират e-mail адреса на банката, с цел да си „ споделят “ с регулатора в Букурещ.
„ Нямаме търговски връзки със „ City Insurance SA “ и сметка номер 14878488, показана на румънските финансови управляващи, в никакъв случай не е съществувала “, оповестяват през 2021 от Швейцария, открехвайки вратата към дръзката машинация и към обстоятелството, че „ Сити “ нямат пари, тъй като те са изнесени от Румъния.
Междувременно през днешния ден румънците към този момент заплащат осезаемо по-скъпи полици „ Гражданска отговорност “, като упованията са цената да продължава да върви нагоре и през актуалната 2023 година Основната причина е потребността с новите застраховки да се покриват вреди, останали непокрити от източената „ Сити “. Синдикът, който се занимава с банкрута „ Transilvania Bankruptcy House “, упорства за обвинявания за всички шефове на застрахователя, което по този начин и не се случва към този момент близо 2 години по-късно. Застрахователният контрол пък упорства да не се разгласяват доста от документите, тъй като „ има доста цифри, данни и ще се сътвори комплициране “. „ Всъщност се надяват всичко да се замете “, разяснява пред медията неизвестен източник от застрахователния пазар.
За неуместната обстановка в бранша свидетелстват трите поредни гръмки банкрута на компании, които все още на краха си са на върха в сферата с автомобилните застраховки – „ Астра “ през 2016 година, „ Карпатика “ през 2017 и „ Сити “ през 2021. С минус от 120 млн. евро при обработени 68 хиляди от 260 хиляди претенции за погашение на вреди и калкулации че общата открадната сума ще излезе 300-400 млн. евро, „ Сити “ публично е считана за „ най-големият осигурителен банкрут в румънската история “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР