Към четирите досегашни зони на оперативни действия - суша, море,

...
Към четирите досегашни зони на оперативни действия - суша, море,
Коментари Харесай

НАТО обмисля да обяви космоса за нова оперативна зона

Към четирите досегашни зони на оперативни дейности - суша, море, въздух и кибер пространство, НАТО обмисля да добави пета, космоса. Решението може да бъде взето на срещата на алианса на върха в Лондон на 3-4 декември с присъединяване на Доналд Тръмп. По този метод НАТО ще показва на президента на Съединени американски щати, че може да разчита на съдружниците си, които се приспособяват към нови закани, малко откакто през февруари той подреди да стартира построяването на американските галактически сили.

За това споделя " Ройтерс ", базирайки се на четири дипломатически източника. Ако решението бъде взето, това значи, че НАТО признава космоса като пространство за сражения. " Налице е единодушие, че би трябвало да обявим и космоса за домейн и най-хубавото място да го създадем е срещата на върха в Лондон ", споделя един от високопоставените дипломати от алианса, участващ в полемиките. Той добавя, че към момента се обмислят механически детайлности по какъв начин ще се осъществя това.

Рамките на галактическата политика може да бъдат утвърдени още на постоянната среща на министрите на защитата в Брюксел идната седмица.

 НАТО обмисля да разгласи космоса за нова оперативна зона
© Reuters

НАТО няма желание да води сражения в космоса, само че като го разгласи за оперативна зона ще стартира спор дали вероятно да не се употребяват основани в орбита оръжия, които да смъкват противников ракети, да блокират противовъздушната отбрана и да унищожават спътници на съперника.

Последното наподобява важи най-вече за Китай, добавя " Ройтерс ", и Тръмп ще е удовлетворен, че НАТО се включва във възпирането на възхода на китайската военна мощ. Днес страните от алианса управляват 65% от спътниците, а Китай възнамерява да разположи мрежа от спътници за търговски цели - от супер бърз интернет за самолетите до следене на ракети и противникови сили на терен. Пекин създава и оръжия за приложимост в орбита и предходната година показва дарба да изпрати уред на противоположната страна на Луната.

Русия, която от бивш стратегически сътрудник се трансформира във вражеска мощ за мнозина страни от НАТО, също е галактическа мощ и е една от дребното страни, способни да извеждат спътници в орбита.

" Може да водиш сражения единствено в космоса, само че който управлява космоса, управлява протичащото се на земята, в морето и въздуха. Ако не контролираш космоса, не можеш да контролираш никой от останалите домейни ", изяснява Джейми Ший, някогашен представител на НАТО, който през днешния ден е анализатор за брюкселския институт " Приятели на Европа " (Friends of Europe).

 НАТО обмисля да разгласи космоса за нова оперативна зона
© Reuters

Италия, Англия и Франция са водещите европейски галактически сили, до момента в който Германия приготвя нови закони и търси частни вложения, с цел да се снабди със собствен дял от зараждащия галактически пазар, който към 2040 година може да доближи 1 трилион $ годишно.

Франция държи да има повече гаранции за това по какъв начин биха били употребявани галактическите ѝ активи при положение на рецесия. По разпоредбите на НАТО при спор националните активи минават в ръцете на Върховния командващ обединените сили в Европа. Един от най-деликатните въпроси е дали офанзива против спътник на натовска страна е равностоен на нахлуване против целия алианс с произлизащо от това задействане на Член 5 за груповата защита.

Както се постъпи след оповестяването през 2016 година на кибер пространството за действен домейн, в началото ще се ускори военното обмисляне, ще се направи разбор на слабите места на алианса и ще се обмисли по какъв начин по-добре да бъдат предпазени комерсиални спътници, употребявани от армията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР