Към 7 септември миналата година населението на България е било

...
Към 7 септември миналата година населението на България е било
Коментари Харесай

53% от намалението на населението се дължи на високата смъртност

Към 7 септември предходната година популацията на България е било 6 млн. 520 хиляди души, което значи понижение с към 844 000 спрямо предходното броене преди 10 години.

Демографските проблеми са единствено част от обяснението за това понижение, заяви за bTV ръководителят на Национален статистически институт Сергей Цветарски.

„ Демографските проблеми са инерционни, те вървят от десетилетия, споменавали сме го и различен път. Високата смъртност е тази, която води до отрицателен натурален приръст и на него се дължи 53% от това понижение. Като прибавим отрицателната миграция, т.е. емиграцията, която пък носи останалите 47% от понижението, ето по какъв начин се образува това понижение от 844 000 души ", добави той.

Председателят на Национален статистически институт посочи, че през днешния ден са показали предварителна оценка на броя на популацията.

" Все още продължава обработката на данните от преброяването, които бяха събрани с преброител на книжен притежател. Тези данни се вкарват сега и това лишава време ".

По график тези данни ще бъдат въведени до март месец и тогава ще могат да показват по-добра оценка и по-добри разбивки, добави той.

По думите му и след март месец ще има спомагателна работа за връзка с останалите регистри, за уточняване и верифициране на информацията.

Най-голям отлив има във Видин и Монтана, като се включва и област Добрич, където понижението на популацията е с към 26%, сподели Сергей Цветарски.

Според предварителната оценка се утежнява мощно за сметка на младото население в интерес на по-възрастното население, а това ще се отрази и на пазара на труда, добави той.

„ Не единствено броят е значим, значими са и структурите на популацията, които се утежняват сензитивно, най-много поради емиграцията, защото се утежнява професионалната конструкция на популацията, просветителната конструкция също ", изясни Сергей Цветарски.

Ставаме по-имотни, само че единствено в градовете

" Данните за парцели още не са въведени, само че в случай че се опитаме да го оценим през нараствания брой на нови здания и нови жилища, станали сме малко по-имотни, само че най-вече в градовете, тъй като в селата броят на тези жилища и новопостроени здания понижава ", заяви ръководителят на Национален статистически институт.

Жените са повече от мъжете

Традиционно дамите са повече от мъжете, като те са 52% против 47 на 100, сподели той.

В тази връзка Цветарски описа и обичайната смешка по време на преброяването, че на един мъж в България се пада по жена и нещо, а на една жена – по мъж без нещо.

Коронавирус епидемията и изборите повлияха преброяването

Коронавирус епидемията и трите избори се отразиха доста на преброяването, добави ръководителят на Национален статистически институт:

„ Това са главните фактори, които доведоха и до закъснение на резултатите. Сега ние би трябвало да въведем доста повече преброителни карти на хартия, само че това е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че не успяхме да реализираме висок дял на електронно преброилите се лица”, сподели още той.

" На последващи избори евентуално ще има по-различен резултат, тъй като в някои области понижението на популацията е фрапантно и най-вероятно там ще има преконфигуриране на тези изборни региони, само че въпреки всичко ние осигуряваме информацията, а това се взема решение от други органи, като ЦИК”, означи Цветарски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР