Към 60 души, основно роми, регистрирани на трудовата борса, отгледаха

...
Към 60 души, основно роми, регистрирани на трудовата борса, отгледаха
Коментари Харесай

Чудо в Северозапада: Соцексперимент жъне небивал успех, безработни роми нахраниха цяло село и не взеха нито стотинка

Към 60 души, главно роми, регистрирани на трудовата борса, отгледаха тази година десетки тонове картофи, домати, лук и зеле и го разпределиха сред всички свои съселяни. Социалният опит във вълчедръмското село Долни Цибър жъне триумф трета година, написа ази заран " Конкурент ".

На хората оказва помощ общинската администрация, депутати, както и специалист–агроном. Нито един от работещите в зеленчуковите градини не получава заплата, сподели кметът Камен Димитров.
„ Успявам част от тях да наема по стратегия, само че това са най-много 7-8 души. Останалите работят изцяло доброволно”, сподели кметът.

Социалният министър Бисер Петков и неговият екип изследват самодейността на Долни Цибър и най-вероятно част от градинарите ще бъдат наети по някоя от стратегиите за субсидирана претовареност, сподели регионалният шеф росен Белчев.

Зеленчуковите градини в Долни Цибър за първи път дадоха годишна продукция през 2015 година През пролетта общинската власт даде на ромите земя и благодарение на Петър Чобанов, тогава народен представител от Движение за права и свободи, хората купиха семена и засяха. Първите домати и картофи стигнаха за зимата на съвсем цялото село, а през 2016 година се родиха толкоз доста картофи, че Долни Цибър раздаде по чувал на нуждаещи се от прилежащото село Разград.

Тази есен градините са дали 12 т домати, 20 т картофи, 10 т лук и 6 т зеле. Продукцията към този момент е разпределена сред обществено слаби фамилии и бездни пенсионери в селото. С част от събраното се зарежда и кухнята на локалното учебно заведение.

Долни Цибър е село с към 1 300 поданици. 90 на 100 от тях са роми. Въпреки сполучливия опит с градините досега хората не съумяха да завоюват нито един план.
„ Няма да ги оставим сами. Ще създадем всичко по силите си тези хора да продължат да създават зеленчуци”, сподели националният представител Дилян Димитров, който е един от политиците, помагал всяка година със средства за пазаруване на семена и торове.
За опита Долни Цибър общественият министър Бисер Петков научи при визитата си в Монтана на 5 декември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР