Към 2020г. България и регионът на ЮИЕ ще имат алтернативни

...
Към 2020г. България и регионът на ЮИЕ ще имат алтернативни
Коментари Харесай

Министър Петкова: Към 2020г. България и регионът на ЮИЕ ще имат алтернативни източници и маршрути за доставка на природен газ

Към 2020г. България и районът на ЮИЕ ще имат различни източници и направления за доставка на природен газ,това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време енергийния конгрес на Югоизточна Европа, който се организира през днешния ден в Солун, Гърция. По този метод ще се увеличи доста сигурността на газовите доставки и ще се обезпечи тяхната конкурентна цена.

„ Конкретните основни ограничения за гарантиране на сигурността и диверсификацията на газовите доставки включват построяването на междусистемната съгласуваност сред страните в района. В момента работим за довеждане докрай на междусистемните газови връзки Гърция-България, България–Сърбия, Турция–България, Южния газов кулоар и европейския газоразпределителен център „ Балкан “. Разглеждаме опцията за присъединяване в плана за терминал за полутечен природен газ до Александруполис. “, уточни още Петкова. Тя напомни, че точно междусистемната съгласуваност бе един от главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По отношение на газовия интерконектор Гърция-България, Петкова уточни, че е от геостратегическо значение за диверсификацията на доставките за България и района на Югоизточна и Централна Европа. „ Благодарение на политическата ангажираност на държавните управления на Гърция и България, както и на Европейска комисия и Съединени американски щати, се реализира голям прогрес “, добави още тя.

От енергийното министерство напомнят, че на 29 юни 2018 година в Брюксел министър председателите на България и Гърция подписаха политическа декларация за поддръжка на плана. На 8 август 2018 година националните регулатори на Гърция и България одобриха взаимно дефинитивно решение за освобождение на IGB от условията за достъп на трети страни, контролиране на цената и обособяване по благосъстоятелност.

По отношение на финансирането на газовата връзка, Петкова съобщи, че напълно е решен въпросът със структурата и източниците на финансиране на плана. „ В допълнение към отпуснатото грантово финансиране от Европейски Съюз до 45 мнл. евро по „ Европейската енергийна стратегия за възобновяване “, е обезпечено в допълнение грантово финансиране за IGB по структурните фондове на Европейски Съюз за България от към 39 млн. евро “.
„ В момента плановата компания интензивно работи за привършване на тръжните процедури за доставка на тръбите и за строителството, като чакаме тези действия да приключат сполучливо през втората половина на годината. Планираме строителството на IGB да стартира до края на тази година и да завърши през 2020 година “, уточни още Петкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР