Към 19:00 ч. местно време избирателната активност на евроизборите в

...
Към 19:00 ч. местно време избирателната активност на евроизборите в
Коментари Харесай

Румъния ни бие жестоко по избирателна активност за евроизборите

Към 19:00 ч. локално време изборната интензивност на евроизборите в Румъния е била 42.87% по публични данни, оповестява Румънската централна изборна комисия, съобщи БГНЕС. За съпоставяне, на предходните евроизбори до същия час интензивността е била единствено 26,52%. Кажи-речи толкоз е в този момент в България.
Отделно, в Румъния гласоподават и на референдум - за бъдещето на Наказателния им кодекс, откакто локалните социалисти непрекъснато пробват да прокарат промени, с които да лимитират преследването на корупцията. Според изборната комисия към 19:00 ч. локално време изборната интензивност за референдума е била 35.86%, което е повече от 30% предел, които запитването трябваше да реализира, с цел да се счете за годно. Референдумът бе призован от президента Клаус Йоханис. Въпросите в референдума са:
1. " Подкрепяте ли възбрана на прошка и опрощение в случаи, свързани с корупция? "
2. " Подкрепяте ли възбраната за приемане на изключителни постановления от страна на държавното управление в региона на закононарушения, санкции и правосъдна организация и (подкрепяте ли) удължаването на периода, в който те могат да бъдат обжалвани пред Конституционния съд? ".
Анализаторите чакат множеството от гласувалите на референдума да са дали отговор с " не " и на двата въпроса. Секциите за гласоподаване ще затворят в 21:00 ч. локално време.
Иначе, във връзка с евроизборите изборната интензивност в няколко европейски страни е много по-висока по отношение на предходните избори през 2014 година.
Активността в Испания е доста по-висока, заяви испанското вътрешно министерство. В неделя до 15:00 часа интензивността е била 34,68%. За съпоставяне при предходните евроизбори едвам 23,87 на 100 от гласоподавателите са дали своят вот към същия час на деня.
Междувременно в Германия, която изпраща и най-вече депутати в Европейския парламент в Брюксел от всички европейски страни - 96, изборната интензивност е била 29,4 на 100 – покачване по отношение на регистрираната 25,6 на 100 през 2014 година, показва немската Федерална изборна комисия. Там е ясно, че печелят християндемократите на Меркел - с 28 места по прогнози, а втори са немските зелени с 23 места, като социалистите са чак трети, с 15 места.
Унгарската национална изборна комисия също регистрира висока изборна интензивност - към 15 часа тя към този момент е надвишила стойностите, регистрирани за целия ден на изборите през 2014 година. Избирателната интензивност в Унгария до обяд е била 30,53 на 100 по отношение на общата изборна интензивност от 28,97 на вота преди пет години.
Във Франция вътрешното министерство регистрира изборна интензивност от 22% – покачване по отношение на изборите преди пет години. В Италия по обяд локално време са дали своят вот 16,72 на 100 от хората, по отношение на 16,66 на 100 по същото време през 2014 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР