Към 17.30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили около

...
Към 17.30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили около
Коментари Харесай

ЦИК призова медиите да не нарушават изборните правила

Към 17.30 часа в Централната изборна комисия са постъпили към 190 тъжби и сигнали, уточни Александър Андреев и изясни. Една част от тях са свързани с организацията на изборния развой в секциите. Другата част - с изборните права, като тук се включват сигналите за непредоставени бюлетини на гласоподаватели или гласоподаватели, които са се оплакали от това, че не са включени в изборните описи. 48 са жалбите и сигналите, подадени по отношение на предизборна пропаганда.

"Основните сигнали, които идват, не са от значително значение, тъй като се отнасят до изявления в обществените мрежи или за към този момент съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в границите на акцията. Има и открити нарушавания по отношение на публикуването на данни от социологически изследвания. Вече са 4 главните снабдители на медийни услуги, за които е открито нарушаване. Имаме 4 сигнала за пазаруване на гласове. Тези сигнали би трябвало да се насочват към Районните прокуратури и Районните ръководства на Министерство на вътрешните работи. Нито ЦИК, нито общинските изборни комисии имат подготвеност в тази връзка ", заключи Андреев.

Санкциите за издание в нарушавания на закона на данни от социологически изследвания са сред 2000 и 5000 лв.. Първите две открити нарушавания бяха за два уеб страницата на осведомителна организация и на информативен всекидневник.

Говорителят напомни, че оповестението на социологически изследвания е неразрешено до края на изборния ден - 20.00 часа. ЦИК прикани медиите да не афишират под каквато и да е форма социологически проучвания в изборния ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР