Към 14 часа днес 186 огнеборци и 65 единици техника

...
Към 14 часа днес 186 огнеборци и 65 единици техника
Коментари Харесай

Големите пожари са овладени. В Сливен се борят с щетите от вятър със скорост 125 км/ч.

Към 14 часа през днешния ден 186 огнеборци и 65 единици техника са работили по общо 37 катастрофи, заяви шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Александър Джартов, който отиде на място край село Дъбовец, община Любимец. По думите му ситуацията с огромния горски пожар там към момента не е под надзор. 

Заради над осемте пожара в Хасковска област от през вчерашния ден районът е в бедствено състояние. Тази заран в района дейни бяха три огнища, като това в Дъбовец е най-проблемно .

В съпоставяне с през вчерашния ден ситуацията е по-спокойна поради по-ниските температури, разясни Джартов. По негови думи пристигналата на помощ тежка верижна техника ще подкрепи работата на огнеборците. 



Директорът на Регионалната дирекция на пожарната в Хасково Николай Вълчев добави, че сложният терен и вятърът са най-големите провокации при пожара край Дъбовец. Той предвижда, че надали в днешния ден огнището ще бъде локализирано. 

По-специфичен пожар има в региона на Жабешкото езеро в Пирин. По първична информация гори клек, като хипотетична причина за възникването е гръмотевица, уточни Джартов. 

Пожарите в областите Бургас и Пловдив към този момент са локализирани.

Аварийни екипи отстраняват вредите от вятър, достигащ 125 км/ч в Сливен  

В същото време спешни екипи отстраняват вредите от вятър, достигащ 125 км/ч в Сливен, оповестиха от пресцентъра на Общината. Няма сигнали за потърпевши хора. 

Най-много провали са нанесени в града върху зелената система, зеленчукови и цветни градини. Паднали са дървета върху коли, суховършия и клони - върху уличните и тротоарните платна. Екипите на чистотата и контрола извозват листната маса, осведоми Снежана Кънева, шеф на отдел " Сигурност и ръководство при рецесии ". Почистват се от листа решетките на дъждоприемни шахти. 



Още при ранния обход из целия град, осъществен от екип на Общината, са открити паднали ограждения и материали на строителни обекти. 

В комплицирана поради вятъра конюнктура нощес породиха пожари, които бяха овладени и премахнати от пожарните екипи, добави инж. Кънева. Заради пожар в къща и суха гора наложително е спряно електрозахранването в село Глушник, като към този момент е възобновено. Частични изключвания на тока са се наложили още в селата Гергевец и Камен. 

Към 2-3 часа на 27 юли е паднала градушка с размера на яйце в балканското село Раково. Нанесени са провали върху оранжерии. В предиобедните часове е имало дъжд с градушка и в село Стара река.

Снимка: Facebook

Пожари, рискови температури и мощен вятър в Нова Загора  

Пожарникари, доброволци и горски чиновници в Нова Загора гасиха през миналото денонощие единадесет пожара при рискови температури и мощен вятър, оповестиха от Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Нова Загора. 

Пожарите са пламнали в селата Събрано, Караново, Богданово, Любенец, Дядово, Загорци, Сокол, при случай на Автомагистрала " Тракия ", както и в иглолистна гора в землището на село Баня. 

Включили са се пет екипа от пожарните в Нова Загора и Твърдица, както и чиновници на държавните горски стопанства от двата града, които оказват помощ с два автомобила. В отстраняването на рискови предмети на четири адреса са се присъединили и от Община Нова Загора, взаимно с непринудено формирование. Пожарите все още са овладени. 

" Няма потърпевши хора и съществени имуществени вреди след снощната стихия, написа във фейсбук профила си кметът на общината Галя Захариева. Благодаря на всички екипи и на жителите за професионалното и човешко отношение. Призовавам всички за по-голямо внимание и отговорност при боравенето с огън и грижа към парцелите им, добавя тя. 

Добровлци се включват на помощ в гасенето на пожари в цялата страна  

Доброволци не престават да оказват помощ с жива мощ и техника за преодоляването на пожарите в страната, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ) Ясен Цветков. 

" Ситуацията е динамична. Доброволците работят на терен на ротационен принцип и съгласно опциите си. Не мога да посоча съответната им численост към сегашния миг. Действията им не престават ", посочи Цветков. 



" Доброволци от Пловдив се намесиха в преодоляването на пожара в Първомай и към Гребната база в Пловдив. От през вчерашния ден в региона на Хасково има няколко огромни пожара, като там доброволци от формированието на община Свиленград са изпратени на терен да оказват помощ. В подготвеност са и да окажат помощ на противопожарните екипи в Тополовград, в случай че има такава нужда. Колегите от Свиленград са се присъединили със профилирана техника и дронове, тъй че да подкрепят обследването на региона и да наблюдават развиването на пожара. Също по този начин са изпратили техника за гасене в помощ на екипите на пожарната ", описа ръководителят на сдружението на доброволците. 

" По моя информация продължава и сега да има няколко огнища на територията на община Любимец и по-малки огнища на други места ", уточни още Ясен Цветков. 

Шефът на основна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " насочи зов да не се пали огън навън, защото сега растителността е суха и елементарно запалима. Той увери, че службата разполага с задоволително сили и средства за битка с огнените бедствия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР