Към 11 часа днес са издадени над 200 е-направления за

...
Коментари Харесай

Пуснаха първите е-направления за PCR, над 100 лични лекари са включени в системата |

Към 11 часа през днешния ден са издадени над 200 е-направления за PCR проби, и към 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази опция, заяви зам.-министър Жени Начева на брифинг за старта на електронната система.

Тя изясни, че Министерството на здравеопазването е осигурило централизиран модул и всеки персонален доктор, който желае, без значение коя софтуерна компания го обслужва, може да се свърже към него. Остава и разновидността с посоки на книжен притежател. 

По думите на Начева в първия стадий от работата на системата са включени единствено направленията за PCR тест и медико-диагностични действия свързани с COVID-19. 

" Имаме покритие върху цялата страна, ключът към централизирания модул е даден, ясно е по какъв начин би трябвало да стане включването към системата ", сподели заместник-министърът и добави, че всички софтуерни компании са осведомени с изискванията за консолидиране. " Избор на лекари и лаборатории е да създадат нужните промени в софтуера си ", изясни Начева.

Тя акцентира, че PCR тестванията, които са с посоки, не изискват доплащане от страна на пациентите и призна, че пандемията е ускорила процеса по стартирането на електронните услуги в опазването на здравето. Целта е да се форсира диагностиката и лекуването на пациентите с ковид и да се понижи натискът върху лечебните заведения, изясни зам.-министърът.

Това е първата стъпка след 20 години от началото на процеса по основаване на електронно опазване на здравето, проблеми ще има, само че ще се отстраняват навреме, при всяко начало е по този начин, предизвести Жени Начева.

" За страдание, множеството от признаците на тази зараза са субективни, само температурата и сатурацията са справедливи признаци. Апелът ни към пациентите е да не ни лъжат, с цел да получат безвъзмезден PCR тест , когато оповестяват недоволствата си, тъй като това ще натовари финансово системата ", каза доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ доктор.

" Много мъчно беше да се вкара безвъзмезден тест, дано не злоупотребяваме ", предизвести той.

Според него практиката с антигенните проби изкривява статистиката за заболеваемостта сега , защото огромна част от хората се тестват с тези проби, само че не попадат в единната система. Той обаче изрази вяра, че с въвеждането на безплатните PCR проби този проблем ще се позволи.

До през вчерашния ден системата беше в тестов режим и софтуерните компании имаха един месец, с цел да се срещнат с централизирания модул, оповестиха специалисти от " Информационно обслужване ". Всички участници на пазара са равнопоставени и имат цялостен достъп до системата, увериха от държавната компания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР