Към 10-12 февруари нашата страна ще попада под влиянието на

...
Към 10-12 февруари нашата страна ще попада под влиянието на
Коментари Харесай

Ураганен вятър от утре

Към 10-12 февруари нашата страна ще попада под въздействието на идващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще се усили до ураганни стойности, изключително северно по планинските скатове. Важно е да се знае, че при поява на фьон по северните скатове на планините вятъра е доста мощен - даже на изолирани места поривите ще надминат 90 км/час.

Това гласи предупреждението на Meteo Balkans. Ако прогнозата се сбъдне,

са вероятни даже материални вреди над Софийското поле, Берковица, Враца, Плевен и Родопската област, като там вятърът ще надмине 90-120 км в час. 

Освен мощният и изсъхнал вятър, ни чака и топло време, само че с повече облаци. След мощните южни ветрове обаче идва ред на обилни превалявания. От Meteo Balkans обръщат внимание на предстоящите превалявания, като съгласно множеството модели те ще са обилни, изключително над Рило-Родопския масив. На фона на сушата, която обхвана нашата страна през януари доникъде на февруари, е малко необичайно да чакаме проблеми от задаващите се превалявания, само че

действително има възможност превалявания да провокират и ненадейно покачване на речните корита в Родопите, и даже да провокират и свлачища. 

Тук акцентът на тази прогноза е типа на преваляванията, тъй като всеки знае, че конвективните превалявания могат да излеят голямо количество дъжд, а моделите тъкмо това предвиждат - че преваляванията ще са конвективни по темперамент, а по-късно и обложени (тоест продължителни, само че със стопанска дейност). 

Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна България, защото предстоящите превалявания над тези региони ще надминат 60-100 л/кв.м.

Валежите в Северна Гърция също ще са съпроводени от гръмотевични стихии и там метеоролозите предизвестиха за вероятни наводнения. 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР