Към 10.00 ч. избирателна активност при повторното гласуване за избор

...
Към 10.00 ч. избирателна активност при повторното гласуване за избор
Коментари Харесай

23, 42% е избирателната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС

Към 10.00 ч. изборна интензивност при повторното гласоподаване за избор на членове на Висш съдебен съвет от квотата на прокурорите е 23,42 %. Това оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет. Общо гласувалите са 352, от тях електронно - 334, а с бюлетини - 18. Заявилите предпочитание да гласоподават през интернет ще употребяват същите талони от гласуването в първия тур. Избирателната интензивност в системата за електронно гласоподаване може да се наблюдава в действително време.

Към 10.00 ч. в Съдебната палата гласоподаваха претендентите за член на Висш съдебен съвет Огнян Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград и Ясенка Шигарминова – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив. На интернет страницата на Висш съдебен съвет, в раздел „ Пресцентър” от време на време през период от 2 часа ще бъде предоставяна информация за изборната интензивност на гласувалите, както следва: в 12.00 ч.; 14.00 ч.; 16.00 ч. и 18.00 ч. Системата не планува опция за генериране на данни по отношение на метода на гласоподаване и е лимитирана за достъп в интернет от мрежи, отвън територията на България.

Гаранциите за тайната на вота при електронното гласоподаване са детайлно написани в член 50 - член 54 от Правилата. Сред тях са липса на каквато и да е информация за самоличността на гласоподавателите, с какъв код и за кои претенденти е гласувано, достъпът до системата автоматизирано се блокира при пет поредни неверни опита; един гласоподавател може да гласоподава единствено един път в границите на изборния ден.

Вторият тур от изборната процедура се излъчва посредством интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет – раздел „ Общо заседание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн “. Съгласно член 29л, алинея 4 от Закон за съдебната власт, в случай че при повторното гласоподаване не е определен съответният брой членове с нужното болшинство за определени се считат тези от тях, които са получили най-вече гласове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР