Към 1 януари 2018 г. Здравната каса плаща 1 714

...
Към 1 януари 2018 г. Здравната каса плаща 1 714
Коментари Харесай

НЗОК плаща 1714 лекарства

Към 1 януари 2018 година Здравната каса заплаща 1 714 медикаменти, от тях 452 скъпо струващи. Това сподели Галя Кондева, шеф Дирекция „ Лекарствени артикули и надзор по определяне и разпределяне “ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на семинар, обвързван с новите моменти в Националния рамков контракт (НРД) за 2018 година

505 лекарствени продукта подлежат на договаряне на отстъпки, като прогнозната стойност от контрактуваните отстъпки за тази година е в размера на 172 250 058 лв.. Медицинските произведения, които се покриват от Касата са 3 693 от 1 април 2018 година, като от тях 590 - в извънболничната помощ. Общият брой на аптеките със подписани контракти с НЗОК и РЗОК към 31 декември 2017 година е 2469, със 180 от които договорите са прекъснати. Комисията за осъществяване на експертиза е одобрила лекуването на 13 913 души, на 101 е отказано, а за 847 е отсрочено, заради липса на нужните документи, съобщи " Фокус ".

Галя Кондева уточни, че измежду новите моменти в НДР са опцията пациентите да могат да получават скъпоструващите медикаменти от всяка аптека в страната, а не както е било досега единствено от тези посочени от общопрактикуващите лекари. „ Тоест освободихме достъпът и опцията на пациента да си вземе лекарството, от където желае – за възстановяване на достъпа “, посочи тя. По думите ѝ в бюджета на Касата тази година са заложени 718 милиона лв. за лекарствени артикули за домашно лекуване и 282 милиона лв. за злокачествени болести. „ Наблюдава се нарастване на % на медикаментите, които се заплащат за домашно лекуване “, регистрира Кондева. По думите й 40 лечебни заведения имат контракт за лекуване на онкологични и онкохематологични болести.

„ Обсъждаме концепцията за възнаграждение на резултат, т.е. заплащането от страна на касата да е обвързано с приемането на съответен резултат във връзка с лечебния резултат за пациента “, означи тя. „ Това няма по какъв начин да стане през днешния ден, тъй като е обвързано с някои нормативни промени, само че това не пречи на фирмите да ни дадат такива оферти. Имаме към този момент една две компании, които са създали сходни оферти, обсъждаме ги и сме пред подписване на анекс “, добави Галя Кондева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР