Към 1 май вследствие на тютюнопушене у нас са починали

...
Към 1 май вследствие на тютюнопушене у нас са починали
Коментари Харесай

Изследване: Над 11 000 души са починали у нас за 6 месеца вследствие на тютюнопушене

Към 1 май в резултат на тютюнопушене у нас са умряли над 11 хиляди души, съгласно шестмесечно изследване на фондация „ Блулинк “, показано на конференция в Българска телеграфна агенция.

Съпоставителното проучване включва и последните налични годишни данни за тютюнопушене от СЗО, Европейска комисия, НЦОЗА на полугодишна основа.
31 май - Световен ден без тютюнев пушек Денят се организира по целия свят, акцентират се рисковете за здравето, свързани с използването на тютюн
Според него за този интервал в международен мащаб умрелите пушачи са 3 532 583, а от ковид - 224 172. Числата за България са - 11 048 жертви на тютюнопушенето и 68 на Коронавирус -19.

Повод за представянето на данните е, че тази неделя - 31 май, означаваме Световен ден за битка с тютюнопушенето.

Според създателите на проучването институциите у нас заобикалят да се ангажират задоволително с предварителна защита и надзор на порока.

За тютюнопушене на публични места санкцията за физически лица е сред 300 и 1000 лева, до момента в който при неспазване на противоепидемичните ограничения за ковид е сред 300 и 2000 лева, означи Христо Иванов, един от създателите на изследването. Освен това нарушителите на карантината се подвеждат и под отговорност.

На този декор неналичието на увереност на институциите за справяне с тютюнопушенето е неприемлива, е едно от заключенията в проучването.

Затова добра концепция е да бъде основан междуведомствен съвет с представители на здравното, финансовото министерства, които да дефинират ефикасните политики по тези тематики, разяснява доктор Гергана Гешанова, ръководител на УС на „ Коалиция за живот без тютюнев пушек “.
СЗО: Българските юноши на първите места по тютюнопушене, приложимост на алкохол и канабис България е и на второ място при 15-годишните, които са правили секс, се показва в отчет на организацията
Според проучване на здравето на децата, представено от доктор Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО у нас, България е преди всичко сред 45 европейски страни по брой възпитаници, на възраст 11-13 години, които пушат. И на второ място по брой младежи пушачи от 13 до 15 години, като 20 на 100 от тях са момчета, а 38 % са девойки.

Това, предизвести представителят на СЗО, е опасност и за националната сигурност на страната, защото визира директно репродуктивната система.

В България, акцентира доктор Околийски, няма здравно образование в учебната и предучилищната възраст, в което да бъде обиден и казусът с тютюнопушенето. Има възможност и работна група в МОН работи по въпроса от идната образователна година да бъдат въведени такива уроци, добави той.

Страната ни води класацията в Европа и по липса на родителска поддръжка и ангажираност по казуса, добави доктор Гешанова.
По материал на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР