Към 06:20 ч. местно време пожарът в сградата на учебния

...
Към 06:20 ч. местно време пожарът в сградата на учебния
Коментари Харесай

Потушиха пожара в Запорожката АЕЦ. Успокояват, че радиация няма

Към 06:20 ч. локално време пожарът в постройката на образователния корпус на Запорожката АЕЦ в Енергодар е бил сподавен.

Няма жертви и ранени, оповестява в формалния си канал във Фейсбук Службата за изключителни обстановки на Украйна, предават Ройтерс и УНИАН.



По-рано през днешния ден най-голямата АЕЦ в Европа бе подложена на съветски острел, като избухна пожар в образователна постройка, отвън периметъра на реакторите.

В изказване, президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че " никоя друга страна, с изключение на Русия, не е обстрелвала атомни електроцентрали ".

" Европа би трябвало да се разсъни в този момент! Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента съветски танкове стрелят по нуклеарни блокове. Това са танкове, оборудвани с термовизионни камери. Тоест те знаят къде стрелят. Подготвяха се за това “, акцентира Зеленски. И дефинира офанзивата като " първата такава в историята на човечеството ".

Малко по-късно ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух заяви, че екипи огнеборци са били позволени до мястото на пожара.

Той цитира и шефът на централата, който твърди, че понастоящем е обезпечена нуклеарната сигурност на оборудването. Минути по-късно същата информация разгласява и Ройтерс, както и украински медии.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз съобщи, че равнищата на радиация в региона на оборудването не са се покачили.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР