Към 06:00 часа в понеделник общо 2906 етнически арменци са

...
Към 06:00 часа в понеделник общо 2906 етнически арменци са
Коментари Харесай

Близо 3000 бежанци е приела Армения от Нагорни Карабах

Към 06:00 часа в понеделник общо 2906 етнически арменци са пристигнали в Армения от непризнатата република Нагорни Карабах , заяви арменското държавно управление.

На към 1100 от бежанците държавното управление е осигурило жилища. То изрази подготвеност да ги одобри в неделя, откакто предходната седмица Азербайджан и разгласи, че е поел надзор над Нагорни Карабах.

" Потокът от вътрешно разселени лица продължи през цялата нощ ", се споделя в изказване на държавното управление.

Властите на Нагорни Карабах по-рано оповестиха евакуацията на част от популацията в Армения. Семействата, останали без дом след обстрела на Азербайджан, които желаят да изоставен Нагорни Карабах, ще бъдат превозени до Армения, съпроводени от съветски миротворци, оповестиха управляващите на самопровъзгласилата се република в неделя.

Съветникът на президента на Нагорни Карабах Давид Бабаян сподели пред Ройтерс, че множеството от 120-те хиляди етнически арменци от Нагорни Карабах ще изоставен домовете си и ще отидат в Армения, тъй като не желаят да живеят в Азербайджан.

" Нашият народ не желае да живее като част от Азербайджан. Деветдесет и девет и девет % избират да изоставен нашите исторически земи ", сподели той пред организацията.

Премиерът на Армения Никол Пашинян на собствен ред разгласи подготвеност да одобри бежанците. Според него заплахата от етническо пречистване в района остава.

В обръщението си към народа той сподели, че арменското държавно управление работи с задгранични сътрудници за ценене на правата на популацията на непризнатата република Нагорни Карабах.

Съветът за сигурност на Армения оповестява, че Пашинян може да се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев на 5 октомври в испанския град Гранада.

Нагорни Карабах е интернационално приет за азербайджански, само че е на процедура самостоятелен, откогато се откъсна по време на войната с Армения през 90-те години на предишния век.

По време на друга къса война през 2020 година Азербайджан си възвърна огромна част от територията, както и седем околни региона. От тогава в региона са ситуирани съветски мироопазващи сили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР