Калоян Паргов, председател на БСП-София, в интервю за предаването „Това

...
Калоян Паргов, председател на БСП-София, в интервю за предаването „Това
Коментари Харесай

Паргов: Председателството ни е възможност да бъде поставен нов европейски диалог със страните от Западните Балкани

Калоян Паргов, ръководител на БСП-София, в изявление за предаването „ Това е България " на Радио „ Фокус ".

- Г-н Паргов, по какъв начин Западните Балкани могат да се трансфорат в късмет за интеграционните процеси на Европейския съюз като решение на подбудените от национализма провокации?

- Това е основна тематика, която ще бъде основна в идващите 6 месеца на българското председателство като един от целите, които ние непроменяемо си слагаме всички, без значение от коя страна на политическото пространство. Тъй като през днешния ден стана ясно от експертната полемика с присъединяване и на представители на държавното управление и на Народното събрание, че отговорът на всички съществени провокации, пред които е изправен Европейски Съюз, е все по-дълбоката интеграция, в това число страните на Западните Балкани. Тази дефиниция беше ясно изведена, като разширението е най-хубавата европейска тактика към Балканите, които Вие вярно отбелязахте, национализмът е, бих споделил „ загробил " и националните хрумвания в последна степен. Това е причина, това разширение е демократичното им приобщаване към огромното им европейско семейство и даването на една друга вероятност. Разбира се, връзките сред Европейски Съюз и Западните Балкани би трябвало да бъдат преразгледани в идващите 6 месеца, най-много с оглед изявлението на господин Юнкер през 2014 година, който съобщи тогава, че процесът на разширение на Европейски Съюз стопира, което отчитаме като неправилно и несвоевременно. Считам, че Българското председателство на Европейски Съюз е точно тази опция, с която да бъде сложени основите на един нов европейски разговор със страните от Западните Балкани, като, несъмнено, се приложи правилото на регатата, което пояснено значи да се приложи правилото - всички страни започват с еднакъв старт, стартират с еднакъв старт, някои финишират по рано, други по-късно. Тоест, да се регистрират преимуществата и напредъкът на всяка една страна поотделно, а не да се поставят в пакет. Нещо, което е и желанието на страните от Западните Балкани. Като, несъмнено, единствено политиката на разширение е най-ефективният инструмент за гарантиране на мира, на стабилността и на просперитета на Балканите. Като, несъмнено, България сега може да има основна роля през идващите 6 месеца, с оглед и своите национални ползи. И последно - това, което се очерта като теза, е че има потребност от публичен конгрес, от механизъм за публичен спор, в който да бъдат въвлечени повече страни, а не държавни организации, специалисти, дипломати, а хора, които могат да допринесат, приказвам тук, в България, с оглед това да бъдем по-успешни. И, несъмнено, за председателството е значимо да си сложим ясно задачите по този начин, че най-после на председателството да има измеримост за реализиране на тези цели. А те са единствено едно - опциите, които ние можем да заложим в границите на нашето председателство, които в бъдеще да оползотворим с оглед повишение на стандарти и благосъстоянието на елементарния българин.

- Г-н Паргов, какво би трябвало да се подхваща от Европейски Съюз, с цел да се случи разширението му със Западните Балкани?

- По време на председателството се чака да има среща на най-високо ниво на страните от Западните Балкани дружно с останалите страни от Балканския район, които и са страни членки. На тази среща би трябвало ясно да бъде дадена гаранция и би трябвало да бъде дадена ясна зелена светлина, че започва развой на разширение, който, несъмнено, ще продължи толкоз за всяка страна, съгласно нейния прогрес и потенциал за присъединение към Европейския съюз. И, несъмнено, има потребност от обща тактика за Балканите, освен за Западните Балкани, които да дадат опция да се осъществя едно ползотворно икономическо съдействие и развиване на инфраструктурни и енергийни планове. Става въпрос за енергийни и инфраструктурна съгласуваност, транспортни коридори, газови планове и така нататък

И това всичко се случва на трите световни визии, които сега имаме на международната геполитическа сцена, берлинският развой, китайското предложение и американското за триморието. Това демонстрира, че Балканите са основен, все по-ключов район за света като, бих споделил, едно освен географско разбиране, само че и като значима геополитическа точка, през която минават доста ползи и най-много стопански. Защото каквото и да си приказваме, главното, което всички желаят в района и се надяват, е повишение на икономическото богатство и разцвет. Това би трябвало да е главната цел.

- Как може да се помогне на страните от Западните Балкани, с цел да извършат нужните промени и реализиран стандартите за присъединението към Европейския съюз? Тоест, да се случи този принцип на регатата, както оферирате.

- Вижте, всяка една от тези страни към този момент има предложение за асоцииране. Някои по-рано, други по-късно са ги подписали. Някои страни към този момент са отворили преговорни глави, на други им предстоят. Някои страни към този момент са затворили преговорни глави и следва отварянето на нови. Със сигурност на Балканите имаме 3 типа страни - едните, които са членки на Европейския съюз, като България, Гърция, Румъния и Хърватия; такива, които са в развой на присъединение, на съглашение за асоцииране от новото потомство, след вълната 2007 година, това са и Сърбия, и Черна гора, Албания и Македония, и Босна, и Косово - са все страни, които би трябвало да има тази ориентировка и вероятност. Но, несъмнено, пакетирането на една с друга страна като да вземем за пример Черна гора със Сърбия, напълно не регистрира обективния прогрес нито на едната, нито на другата страна, поради някои особености, още повече, че някои са и членки на НАТО, като приказваме като Черна гора. Това, което можем да допринесем е с експертиза, с политическа поддръжка, както и с една обща воля на всички държавни ръководители на балканските страни към Европейския съюз, с оглед потвърждаване на тази вероятност и основаване на все по-големи стопански благоприятни условия за района. Това ще бъде като контраст на всички тези националистически нотки, талази в тези страни. Тъй като това е единственото лекарство, което противодейства на всевъзможни такива прояви, които по-скоро основават проблеми, в сравнение с да вземат решение проблеми.

- Като казвате потвърждаването на европейската вероятност, дали това чакат страните от Балканите или упорстват за повече уточненост? Защото те европейската вероятност със споразуменията за асоцииране я имат. Въпросът е, че на всяка една страна й би трябвало малко повече популярност, може би за последна дата на процеса.

- Вижте, крайната дата на процеса зависи от пътната карта и от това дали ще изпълнят критериите страните членки. Вие си спомняте каква беше пътната карта на България и какъв брой доста години ни коства, с цел да можем да стигнем до финала. Макар този край да го форсирахме в годините от 2005-та до 2007-ма, защото имаше заплаха да не влезем в Европейския съюз. Спомняте си, че бяхме изостанали в преговорния развой, в асимилиране на европейските правила, правила, хармонизирането на законодателството. Така че това зависи от всяка страна. Затова пакетирането на една или друга страна в общ пакет за влизането и последна дата, по-скоро би обезсърчило и демотивирало, в сравнение с да направи противоположното. Затова настояваме за този метод, защото се базираме на нашия опит.

- Каква може да бъде ролята на България в този развой и дали тя може да наложи този метод на Европейския съюз? Там общо взето са последователи на пакетирането - ние бяхме с Румъния.

- Да, по този начин е. В момента всички очи и погледи са вперени към България, към това по какъв начин тя ще ръководи Европейския съюз. Приоритетите, които издигна така наречен три „ к " -та - кохезия, конкурентоспособност, консенсус, които бяха оповестени към този момент, зад тях се крият съответни стратегии, които ми се ще в оставащото време да станат обществено притежание. Тоест какво всеки министър, председателстващ Съвет на министри, ще предложи в дневния ред на своя съвет в границите на идващите 6 месеца.

- Това към този момент не се знае?

- Това не се знае, а това е нещо основно, тъй като сега приказваме за общите рамки, които всички ние одобряваме и знаем, че са доста значими. Но, с изключение на положителното показване на председателството, България като дестинация със своята многовековна история, обичаи, обичай и просвета, със своя език, който е формален европейски език, имам поради писмеността, всичко това не е задоволително. Тоест в тези стратегии се крие конкретиката за опциите, които ние желаеме да оползотворим. В тази връзка, за следващ път дублирам, че не одобрявам тезата, видите ли, че щом сме за първи път председателстващи, дайте в този момент да не си слагаме своите персонални национални ползи, а да гледаме общоевропейските. Това е майсторлъкът - да ги сложим в границите на нашето председателство, през призмата на общоевропейския интерес, тъй като общоевропейският интерес това е ползата на страните членки. И всяка една страна членка има своето право да ги гони в границите на съюза, спазвайки правилата и не нарушавайки разпоредбите. Затова в стратегиите на министрите в идващите 6 месеца, които ще ръководят своите препоръки надлежно, е доста значимо и ми се ще, този въпрос ще го сложим и от парламентарната естрада, в случай че би трябвало, ще го обсъдим. Да стане ясно на обществото какво, къде, какви регламенти, какви промени, в кои браншове и какво това ще донесе повече за нас. И кои ще ни бъдат съдружниците, несъмнено, в границите на тези препоръки, от други европейски страни, които ще ни поддържат, тъй като подобен е механизмът на приемане на решения - търсят се сътрудници и съдружници, които да одобряват това, което ни вълнува и нас.

- Допускам, че тези отговори очаквате до началото на председателството на 4 януари.

- Да, тъй като по-късно ще стартират новините какво е разгледал всеки един съвет, какво е приел и какво значи това за нашата стопанска система. И ще бъде доста тъпо, в случай че се окаже, че в границите на българското председателство има регламенти, има наставления, има актове, които по-скоро биха имали негативно влияние. Това ще покаже неплатежоспособност на нашето ръководство. Затова би било добре това да бъде авансово притежание, разисквано и сложено като цели, с цел да може обществото също да има своята поддръжка за всичко това, което ще се случва идващите 6 месеца, освен от това, че ще бъдем хазаин на председателството и ще председателстваме Европейския съюз.

- Господин Паргов, остана малко време, само че чакам къси отговори на другата тематика - парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение за смяна в Конституцията за отпадане на отминалостта на закононарушенията от време на приватизацията. И в този момент от парламентарната група на ГЕРБ доста разчитат „ златният пръст ", както те назовават, решаващият глас да бъдат признати тези конституционни промени, да пристигна точно от водача на вашата партия Корнелия Нинова.

- Tова ще бъде тематика номер едно на Изпълнителното бюро и в 14:00 часа ще стане ясна позицията. Разбира се, окончателната позиция ще бъде на Националния съвет, който следва в събота на 18 ноември. Има не едно и две решения на Националния съвет на партията против смяна на Конституцията по какъвто и да било мотив, тъй че на този Национален съвет, обсъждайки това предложение, ще се вземе решение какво, по какъв начин и по какъв метод се приема. И, несъмнено, при какви условия и какво се цели.

- Господин Паргов, само че дали вашите следващи ходове няма да се скрият зад това решение на вашата партия за непромяна на Конституция, единствено тъй като вашият водач е взел участие в процеса на приватизация и към този момент са изнесени обстоятелства за нейни акции, които тя има от приватизирани от нея сдружения?

- Пак споделям, това ще бъде обект на политическо решение, което може да вземе на следващия ден бюрото. Всяко мнение добре ли е или не е добре, вярно или не е вярно ще бъде немеродавно, заради простата причина, че въпреки всичко това е Народното събрание, което желае политическа глоба. Затова ви давам отговор по този метод. Иначе може много да приказваме за това каква е задачата, какво ще се случи в резултат на тази смяна, какво се цели с тази смяна и каква задоволеност ще получим в обществото, и какво ще се промени като метод на работа, правила на работа в обществото. Тъй като, несъмнено, тематиките корупция, злоупотреби, са на дневен ред и в идния избор.

- Но доста любопитно е, не мога да не ви попитам за това - че партия Движение за права и свободи, която ще поддържа вота на Българска социалистическа партия, в действителност поддържа и предлагането за промени на Конституция на ГЕРБ за приватизацията.

- Да, това е позиция на Движение за права и свободи. Движението си има свое политическо решение. Ние на следващия ден ще обсъждаме нашето и ще стане притежание на конференцията като тенденция. И към този момент надлежно след глобите на Националния съвет към този момент в събота.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР