Калоян ПАРГОВ е роден на 13 юли 1977 г. в

...
Калоян ПАРГОВ е роден на 13 юли 1977 г. в
Коментари Харесай

Калоян Паргов: 15-те съветници на БСП в София ще работят като за 30

Калоян ПАРГОВ е роден на 13 юли 1977 година в Пловдив. Завършил е Втора британска гимназия в София, както и УНСС, компетентност интернационалните връзки. Магистър по европейска интеграция. Асистент е във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Председател на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София. Член е на ИБ на Народно събрание на партията. Председател е на групата на " Българска социалистическа партия за България " в Столичния общински съвет.

- Г-н Паргов, виждате ли отражение на волята на столичани в новия Общински съвет в София?

- Изборите са най-точната социология. Резултатът от локалния избор е оценката на жителите за това какво се случва в София през последните 10 години. Намалението на съветниците на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили с 9 е индикатор за спада на доверието към тях. Обратното - нарастването на броя на съветниците от Българска социалистическа партия повече от два пъти - от 7 на 15, е явен знак за нарасналото доверие към нас в столицата. Броят на съветниците от Демократична България - 12, също е индикативен за оценката на софиянци към ръководещите до момента града. А най-сериозният знак за срутва на ГЕРБ в София е резултатът от балотажа за кмет на Столичната община. За първи път от 30 години Българска социалистическа партия беше толкоз покрай спечелването на избора за кмет на София. Малко над 20 000 гласа не стигнаха на гражданския претендент, подсилен от Българска социалистическа партия, Мая Манолова да победи Йорданка Фандъкова. Да не пропущаме и обстоятелството, че за Фандъкова 8000 гласа са от ромските махали. Като прибавим и корпоративния и платен избор, каквито сигурно има, може да създадем извода, че за Фандъкова и ГЕРБ в София резултатите от изборите по никакъв начин не са положителни. ГЕРБ загуби и доста районни кметове. За страдание, Българска социалистическа партия завоюва единствено два - в " Младост " и " Изгрев ". Съвсем малко не стигна за " Искър ", " Люлин " и " Красна поляна ". А това " малко " пристигна от следения избор и недействителните бюлетини. Ето за какво апелираме резултата в тези три региона, както направи и Мая Манолова.

- Вие повеждате още веднъж групата на социалистите. Как тълкувате избора на сътрудниците ви?

- Като оценка за моята работа - за повишеното въздействие и тежест на Българска социалистическа партия в София под мое управление. Единодушният ми избор за лидер на листата ме задължи да работя интензивно за положителното показване в избора за общински съветници. Възстановихме си мястото на втора политическа мощ в столицата. Използвам опцията, от трибуната, която ми дава вестник ДУМА, с цел да благодаря на всички тези над 4000 гласоподаватели, които, гласувайки за мен преференциално, препотвърдиха челното ми място в листата. Това доверие задължава.

- Конфигурацията в СОС е друга от предходната. Как виждате разпределението на политическите сили в него?

- На първото съвещание на Столичния общински съвет беше определен ръководител. ГЕРБ заложиха на " смяната " в лицето на Елен Герджиков. Тоест, още веднъж на същото. Ние предложихме Милка Христова, която през предишния мандат беше заместник-председател на СОС. Демократична България също имаше предложение. При тайното гласоподаване стана ясно кой от коя страна стои, т.е. кой ще бъде съуправляващ и кой - в съпротива. ГЕРБ събраха болшинство с гласовете на Вътрешна македонска революционна организация, един от " Атака " и Борис Бонев, което беше огромна изненада. Той поддържа Елен Герджиков от ГЕРБ, а Волен Сидеров не взе участие в гласуването. Милка Христова събра 15 гласа от групата на Българска социалистическа партия. Всички от Демократична България гласоподаваха за техния претендент. Този избор сподели кой по какъв начин се ще се нарежда през този мандат. Следващият тест ще бъде бюджетът на Столичната община, който ще отрази настроенията и целите на политическите сили в СОС и на техните представители.

- С кои групи ще търсите съдействие?

- Имаме общи тематики и с Вътрешна македонска революционна организация, и с " Атака ", и с Борис Бонев. Със " Спаси София " през предишния мандат имахме съгласие по не един и два въпроса. Бихме могли да работим и с Демократична България по решаването на разнообразни проблеми отвън идейно-политическите ни разлики. И най-много, отвън техните неуместни хрумвания, свързани с паметника на Съветската войска. Всъщност, тази тематика въобще не стои в дневния ред на софиянци.

- Управляващите към този момент обявиха воля за смяна. Не е ли необичайно таман те да приказват за потребност от такава, в случай, че наличието им в този състав е израз на непокътнатото статукво?

- Очаквахме още на първата сесия кметът Фандъкова да разгласи и да показа готовия си нов екип, за който много приказва по време на акцията. Това щеше да е израз на воля за смяна. Оказа се, че тя работи с досегашните си заместници. Което значи, че " готовият нов екип " въобще не съществува. Очевидно става дума за избирателен пиарски кьорфишек. Това е доста неприятен сигнал. Лозунгите за смяна, които използваха от ГЕРБ предизборно, и опитите да убеждават хората, че след 10 години ще са разнообразни, май ще си останат единствено част от акцията. Сега, в действителната работа ще си проличи кой в действителност желае смяна и кой е спекулирал с очакванията на жителите по време на предизборната акция. Ние имаме платформа и ще се водим от целите в нея. Ще търсим поддръжка за решенията и от другите политически групи в Столичния общински съвет.

- В работата на СОС преди всичко стои приемането на новия бюджет. Кои са другите незабавни стъпки, с които ще се заеме той?

- Първата задача в този момент е да формираме комисиите, които приготвят работата за съвещанията на СОС. След това ще изготвим устав, който да внесе повече бистрота в работата на Столичния общински съвет. До края на декември ни следва приемането на план-сметка за чистотата. Тя ще дефинира размера на такса боклук, както за компаниите, по този начин и за семействата. За нас тази такса е неправдив втори веществен налог. Редно е да се мисли съществено за въвеждането на нов вид формула за такса боклук, която да бъде определяна на правилото замърсителят заплаща. Ще сложим изрично този въпрос. Другото наше предложение ще бъде за основаване на общинско дружество по непорочност. Това е наша концепция от години, която ръководещите до момента непрекъснато отхвърлят. Ние сме безапелационни, че комуналните действия би трябвало да бъдат осъществявани от общински предприятия. А по-късно, през януари, следва приемането на бюджета на Столичната община. Крайно време е той да бъде програмен. Да демонстрира ясни цели и политики, по които ще се работи през идната година. Дори да даде посока на развиване за целия мандат. С ясна капиталова стратегия, която е ориентирана към решаването на съответни проблеми, в съответни региони. Заявката на Фандъкова беше за влизане в крайните квартали и решаването на инфраструктурни задания, датиращи от десетилетия. Очакваме това най-накрая да се случи.

- Българска социалистическа партия има два пъти повече общински съветници. Значи ли това, че ще вършите двойно повече работа?

- През предишния мандат бяхме 7 общински съветници и бях им споделил, че би трябвало да работим като за 17. Работихме доста и се справихме. Резултатът от изборите в този момент потвърди това. Защото той е разследване и от работата на общинските съветници през предишния мандат. Нали никой не си прави илюзии, че може да се представим добре на локалния избор единствено с месец старания в акцията и без да сме работили авансово за това. Ето за какво смятам, че сегашните 15 общински съветници би трябвало да работим като за 30. Да сме упорити, да поставим доста старания, да сме инициативни и изобретателни. Очаквам го от всеки консултант от нашата група. Това е методът всеки един да потвърди, че заслужава мястото, отредено му по силата на вота на градската конференция на Българска социалистическа партия в София.

- Кои ще са целите в работата на Българска социалистическа партия?

- Нашите цели са залегнали в предизборната ни платформа. Сред тях са решение на проблемите с кварталната инфраструктура, със нечистия въздух, с дефицита тук-там в детските градини и ясли, с чистотата в София, със положението на " Топлофикация " и вероятността пред нея, с концесията на " Софийска вода ". Предстои да търсим решения за метаморфоза на транспортната скица в града по този начин, че да подобрим обслужването и качеството на услугата за софиянци. Ние ще държим всичко, което се взема решение в Столичната община, да става пред очите на жителите, които са ни изпратили в СОС да работим за тях. Проблемът с презастрояването беше основна тематика през последните две години от предишния мандат. Дължим решаването му на всички тези жители от разнообразни квартали на София, които излизаха да стачкуват, с цел да защитят виталната си среда. Истината е, че ни следва доста работа, само че ние сме подготвени за това и имаме решения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР