Калоян Паргов – член на Националния съвет на БСП, който

...
Калоян Паргов – член на Националния съвет на БСП, който
Коментари Харесай

Калоян Паргов: БСП в този вид не е готова за нови избори

Калоян Паргов – член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, който е и ръководител на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ), в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Г-н Паргов, Българска социалистическа партия се намира в комплицирана обстановка след изборите на 2 октомври у нас. В СИНПИ предвещахте мрачната прогноза за резултата на изборите. Но кои са главните проблеми, съгласно вас?

Не единствено Българска социалистическа партия се в комплицирана обстановка, тя цялата страна и политическата система се намира в комплицирана обстановка, тъй като на тези избори още веднъж виждаме някакви тревожни сигнали, които стартират да се задълбочават. На първо място е по-ниската изборна интензивност, т.е., гоним нови върхове с знак минус от най-новата ни политическа история от 1989 година. И второто е броят на увеличаващата се така наречен партия " Не поддържам никого “, което е свого рода протестен избор. Или казано с други думи над 60% от българските жители отхвърлят да припознаят тази политическа система и политическите партии като вероятни техни представители. В частност да кажем и за Българска социалистическа партия, от това страда и самата Българска социалистическа партия. Вие видяхте изражението на въздействието на партиите съгласно вота от всички гласоподаватели, че в рамките те се подреждат до 10% от гласоподаватели като гласоподаватели, като в Българска социалистическа партия е някъде 3% и малко.

Но кое е по-тревожното след тези избори за Българска социалистическа партия? За Българска социалистическа партия, в случай че вършим съпоставяне с изборите от ноември, несъмнено няма да намерим някакви огромни разлики – минус един народен представител и минус 35 000 гласа, плюс-минус, както ще каже някой от Националния съвет и от националното управление, случва се според от изборната интензивност. " Да, но не “ беше споделил един ваш сътрудник публицист, който стана легендарен с тази фраза, тъй като в случай че вършим съпоставяне с предходни години, и то най-много с околните предходни години, ще отчетем, че този спад по отношение на предходната година април месец, в случай че се върнем и по-назад, примерно мартенският резултат 2017 година, значи голяма загуба на електорат, и на поддръжка и доверие в партията, което най-много се показва в периферията и в част от твърдото ядро, което по една или друга причина през тези години е отпаднало, което значи спад в доверието, че Българска социалистическа партия може да съставлява левите хора в България, защото никой не може да повярва, това е несериозно, че лявото в България се състои в границите на 25-26 депутата, в случай, че дълги години, десетилетия наред  то беше уместно показано и се бореше постоянно за първото място. Сега сега имаме две партии, които изместиха Българска социалистическа партия някак си от личното й поле. От една страна демократичната " Продължаваме промяната “, която приказва за пенсии, приказва за обществена политика, която демонстрира от елементи уклон в своята политическа парадигма, която развива. Имам поради финансовия някогашен министър и съпредседател на " Продължаваме промяната “ Асен Василев. И въпреки това, " Възраждане “, която се явява водещата русофилска партия – поле, което десетилетия наред беше заето от Българска социалистическа партия в полюсното опълчване Изток-Запад.

Оттук нататък въпросът е кому е нужна Българска социалистическа партия и къде се намира Българска социалистическа партия, и защо ще служи Българска социалистическа партия? Дали тя ще продължава оттук насетне да бъде присъдружна партия, подкрепяща една или друга водеща политическа мощ, което е нетипична за левицата, съгласете се, позиция, или ще търси смяна, която да изведе още веднъж до тези водещи позиции, които заслужава тази столетна партия.

Ами кажете ми вие, какви са диалозите в Българска социалистическа партия, измежду вас, измежду вашите среди?

Разговорите занапред стартират, само че държанието и динамичността, които излъчват националното управление от началото на седмицата след този следващ скръбен за нас избор на 2 октомври, са меко казано странни, само че не непредвидени. Разбира се, търсенето на врага с партиен билет, виновност на вътрешната съпротива, в това число и на президентската институция, която за следващ път ръководи България със служебното си държавно управление, някак си към този момент се изтърка. Включително и мантрата за загубата на гласоподаватели поради такива тривиални, само че значителен аргументи като машинния избор, надали могат да бъдат разумно пояснение на този фрапантен спад. По-скоро присъдата за Българска социалистическа партия я прочетоха българските гласоподаватели, в това число и тези, които обичайно гласоподаваха за нас, а в този момент необичайно не отидоха една част от тях, въпреки и 35 000, за следващ път. Българска социалистическа партия в този тип не може да възпроизведе смислена политика, свястно обръщение, които да разсънят доверието в тази партия, да може да бъде водеща в българския политически живот. Много тъпо, доста тъжно и бих споделил доста обезпокоително за нас социалистите от всички генерации.

Г-н Паргов, преди дни вие казахте след изборите, че не изключвате Българска социалистическа партия да се коалира с ГЕРБ. Каква управническа настройка би била потребна за България? Какво вижда Българска социалистическа партия?

Аз не знам какво вижда Българска социалистическа партия, само че това, което чух първоначално, оправдава или сякаш беше контраст на това, което допуснах още първия ден незабавно след изборите, точно, че в никакъв случай с ГЕРБ, в никакъв случай с Движение за права и свободи. В случая в положението, в което се намира Българска социалистическа партия, по-скоро " Никога с ГЕРБ, в никакъв случай с Движение за права и свободи “ е вярна позиция. В случая тук приказва и с Политическа партия, с тази дяснолиберална партия с леви уклони в икономическата й парадигма, също не беше доста потребна за Българска социалистическа партия, тъй като се оказа, че те резервираха въпреки всичко, въпреки и да имат спад своето водещо политическо въздействие. " Демократична България “ усили своя резултат, въпреки и с малко. А Българска социалистическа партия загуби следващата порция от един народен представител и 35 000 гласа. В случая Българска социалистическа партия би трябвало да се прибере както се споделя в бокса, да си направи своите разбори, въпреки че те се ясни, и да стартира да се реорганизира и преструктурира, подготвяйки се за градивно наличие, в случай че има по-дълго Народно заседание, и подготвяйки се за идващите избори, които сякаш започнаха да чукат на ватата от 3 октомври поради изказванията на другите политически сили.

Споменахте реорганизацията на Българска социалистическа партия, можем ли да кажем какви са вашите визии за такава метаморфоза?

Това по този начин описвам процеса, който съгласно мен следва и е значим за Българска социалистическа партия, а към този момент за детайлите, мисля че ще имаме време оттук насетне доста скоро да приказваме към този момент за съответните елементи. Вчера Градската организация насочи, организира своето първо съвещание след изборите, и излезе с доста остра позиция-призив за смяна в партията. Доколкото имам информация, защото не съм член на Градския съвет след 19 февруари, макар, че съдът ме възвърне и в тези рамки, които отхвърлих да си ги диря като права, стопирах единствено до Националния съвет, който към момента не го получавам като право, по този начин с съвсем цялостно болшинство членовете на Градския съвет са дали своята тревожна оценка за това, което се случва, както и търсенето на политическа отговорност от националното управление, което въпреки всичко като сигнал от най-голямата партийна организация в България на Българска социалистическа партия не трябва да се подценява.

Г-н Паргов, Бойко Борисов съобщи, че е подготвен на всевъзможни взаимни отстъпки, отстъпки в името на народа. Какво ще кажете за формата за диалози, препоръчан от Борисов?

Вижте, в  момента тази роля на Борисов приляга заради това, че е първа политическа мощ. Отговорът на Политическа партия е логически поради това, че те са в тежък спор с Борисов и партията на ГЕРБ, и е обикновено съгласно мен това, което те обявиха като политически ход, че остават в съпротива. Казвам го не като опрощение, приказвам чисто като коментар на политическата обстановка и на политическите реакции. Разбира се, Стефан Янев, явно, че позиционирайки се в центъра на политическата система, в него има също огромни упования, само че самият той по себе си не е задоволителен. Дали ще може да се сформира държавно управление на националното избавление, формула, която в предходни години и в предходни спешни обстановка, приказвам в предходните десетилетия, в една или друга политическа мощ, от един или различен политически център на въздействие в страната и отвън страната бива стартирано. До този миг такова държавно управление с подобен консенсус за национално избавление никой не е съумял да направи и не е съумяло да се образува. Причините за това в другите години в другите интервали са най-различни, само че съвсем са сходни. На първо място това е политическото его. Политическото его, което всяка партия носи в по-малка или в по-голяма степен. На второ място, това са идейни, идеологически разлики, които сега се мерят през призмата Изток-Запад, " За “ и " Против “ войната, геополитическите парадигми също са доста мощни. Разбира се, формулата на евроатлантическа коалиция не е единствено по себе си задоволителна, с цел да сплоти партии, които имат непримирими разлики между тях, единствено до преди една седмица злостно се упреквах за следващ път в рамките  на последния месец, напомняйки си за едни или други персонални провинения, да не влизам в елементи.

Засегнахте партийното его. Смятате ли, че разсъдъкът ще надделее обаче, или в противен случай, дребният партиен нарцисизъм ще остане и държавно управление няма да има?

В момента играта е на нерви. Всеки е в изчаквателна позиция. Разбира се, ГЕРБ те по смисъла на Конституцията са в позиция, в която ще би трябвало откакто президентът започва рулетка, да играят първи с тази рулетка. Очевидно, че този път ще имаме потребност от повече време, и то не с цел да се опитаме да съставим държавно управление, а най-малкото да използваме рационално времето идващите месец и половина до два, с цел да може този парламент да свърши най-малко някаква работа, от която страната има потребност. На първо място това е бюджетът за 2023 година. Защото вижте, в случай че в предходни години страната можеше да си разреши да работи с 1/12 от предходния бюджет заради липса на подобен, и беше допустимо заради икономическата обстановка, която не предвещаваше стопански аномалии, които се случваше доста бързо и икономическата динамичност не беше доста огромна, то с този бюджет от тази година да работим и страната да работи идната година е безусловно невероятно, защото параметрите, макроикономическата среда е радикално изменена в границите на последните 6 месеца, и ще продължи да се трансформира, което е една тежка обстановка пред законодателите, които ще влязат в Народното събрание, и финансово-икономическите институции, които ще имат отговорност към образуването на бюджета, само че той е нужен на страната ни.

Догодина на 1 януари България би трябвало да стартира с чисто нов бюджет, не със остарелия бюджет. Това е главната задача. Друг е въпросът, че Планът за възобновяване чака приемането на част от своите закони. Така че Народното събрание в границите на бюджетната процедура би трябвало да одобри и други редица законови промени, свързани със обществените и други стопански въпроси, които би трябвало да намерят най-малко някакво решение и облекчение още от началото на идната година с новия бюджет. Но това ще бъде сюжет, който ще върви до момента в който се вършат опити да се сформира някакво държавно управление. Не съм склонен с тезата, че в този миг най-лошото държавно управление е по-добро от никакво. Защото тази зима, по този начин както ни вещаят по мрачни апокалиптични прогнози, явно, че ще способства още повече за спада на доверието в политическата система. И най-важното в този миг е освен страната, а спасяването на тази политическа система, която е в ръцете на самите давещи се, т.е., политическите партии.

Г-н Паргов, какво сподели последното социологическо изследване на СИНПИ, какво сподели анализът на политическата конюнктура през септември? Имаше ли изненади за вас?

Не. Проучването по този начин, както го представихме пред обществото, с помощта на вас, медиите, сподели доста тъкмо подреждането в настройка и последователността, несъмнено, в границите на някаква статистическа неточност плюс-минус, приказвам за всяка една от партиите. Разбира се, има три изненади, не са единствено за мен изненади, допускам и за други проучвателен институти, които са се занимавали и коментирали по тематиката. На първо място е, че всички подценихме Политическа партия, тя взе повече от предстоящото. Това е първата изненада. Втората изненада е, че поради " Възраждане “, поради на това, което непрестанно се случва към нас от хората, които сякаш чисто интуитивно започнаха да споделят, че " Възраждане “ е партия, на която могат да се доверят, което сътвори едни предварителни упования към тази партия, само че тя не можа да ги оправдае изцяло.

Тоест, тя има по-малко в сравнение с се предвиждаше. И несъмнено, третата изненада беше, че множеството се застраховаха от 6 до 8-партиен парламент, само че сякаш Има Такъв Народ беше по-толерирана в социологическите изследвания от " Български напредък “ в последните 2 седмици от акцията, а се оказа тъкмо противоположното. Тоест, скритият избор на " Български напредък “ и тук-там по този начин по-високи от междинното за партията резултати, които се получиха имам предвид и в София област. Още нещо по отношение на това изследване. Оказа се, че изборната интензивност всички я познахме, дори някои даваха по-песимистични прогнози. Нашата прогноза беше сред 35-38%, тя се оказа към 39, в случай че не ме лъже паметта, която ЦИК регистрира след изборния избор. Но несъмнено, упованието за увеличението на масата " Не поддържам никого “ като група от обществото никого не изненада, защото това беше предстоящо.

Казахте, че не сте покровител на тезата, че най-лошото държавно управление ще по-добре от това да нямаме. Тогава да разбирам ли, че сте подготвени за нови избори?

Имате поради за Българска социалистическа партия ли?

Да.

Българска социалистическа партия в този тип не е подготвена за нови избори, за жалост би трябвало да го кажа, защото ще имаме още от същото.

А кой, съгласно вас, е най-изгодният вид в тази ситуация?

В случая е вид, който мисля, че тези мантри за държавно управление на националното избавление няма да сработят. В случая е преференциален вид за държавно управление, което да изведе страната през зимните месеци, което да се ограничи само до икономическите парадигми, без да разчита на геополитически като условия, имам поради, като крайности. Както има тематики, които биха разделили политическите обединения, биха ги вкарали в режим на остро опълчване, което следим последните години. Ако има токова схващане, аз мисля, че предходната година има такова схващане във връзка на държавното управление, в което участваше Българска социалистическа партия, защото КОВИД, войната, която стартира, рецесията, която чукаше на вратата, инфлационните процеси, които факт още от края на предходната година, енергийната рецесия, обвързвана с невъзможността да успокоиш цените на енергийните запаси, които затрудняват мощно освен стопанската система, само че и въздействат мощно върху всеки естествен човек, защото това опосредства нашия живот, да е в основата, няма да се занимаваме с геополитическата тематика и да прекрачваме алените линии на сътрудниците, които пък те бяха мними очевидци, това имам поради за Българска социалистическа партия като една от аргументите за спада на доверието. Мисля, че съм го обяснявал нееднократно, обвързвано и с Русия, с войната, с оръжията, с Македония – неща, които Българска социалистическа партия по този начин гордо и гръмко съобщи: " Ние няма да отстъпим “. Да, Българска социалистическа партия не отстъпи, само че сътрудниците ги погазиха без да се преценяват с Българска социалистическа партия.

Надявам се, че този път въпреки всичко този опит и този разбор, който предлагам за миналите 6 месеца, ще може някоя от партиите да го приложи и да осъзнаят, че няма по какъв начин да се завяват червени линии, т.е., да декларират какво ни разделя, преди да са декларирали защо да се обединим, какво чакат хората от нас. Говоря като знака на гласоподавателите, а той е обвързван най-много с икономическо-социалното положение и ситуацията през която би трябвало да преминем идващите месеци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР