Калинката е едно от най-позитивните живи същества на Земята. Открай

...
Калинката е едно от най-позитивните живи същества на Земята. Открай
Коментари Харесай

Любопитни факти за калинките

Калинката е едно от най-позитивните живи същества на Земята. Открай време се счита, че носи шанс и удача. Да убиеш калинка е грях и носи беди, а да те полази е на огромен шанс. Ето няколко забавни обстоятелството за калинките: 
1.В света има към 5000 разнообразни типа калинки. Те се разграничават основно по своите цветове и точки – има 2-точкова, 10-точкова, 14-точкова и дори 24-точкова. 
2.Размерите им варират от четири до 10 милиметра. Те имат продълговато, овално или кръгло тяло със мощно издаден тил. Повърхността на някои типове от тези инсекти е покрита с тънки косми. 
3.Представителите на съвсем всички типове се смятат за хищници. В основата на хранителния им режим са акарите и листните въшки. Но не подценяват и ларвите на други инсекти, яйца от пеперуди и дребни гъсеници
4.Калинките са цветни заради една съществена причина. Цветовете им споделят на хищниците: „ Яжте нещо друго! Аз съм ужасна на усет! “. Когато калинката се усеща застрашена, отделя мазна, неприятна на усет течност от краката си, която й оказва помощ да не бъде изядена от своите врагове. А някои типове калинки могат да се преструват на умрели.
5.Калинките могат да летят добре и доближават от 75 до 91 размаха на крилата в секунда.
6.Колкото по-възрастна става една калинка, толкоз повече цветовете й избледняват.
7. През 1999 година за един от опитите си НАСА изпраща калинки в Космоса, с цел да се разбере дали ще оцелеят в безтегловност.
8. Калинките снасят яйца. Това те вършат от долната страна на листата на растенията, където нормално се събират листните въшки, с цел да могат дребните калинки(или по-точно ларвите, от които ще пораснат калинки) да се хранят. Ларвите, които се разграничават по форма и цвят се появяват в границите на няколко дни след снасянето на яйцата.
 
 Калинките летят по 120 километра без отмора Калинките летят по 120 километра без отмора
Калинките могат да прелетят без отмора разстояние от 120 километра със скоростта на галопиращ кон. Червените буболечки могат да се за...

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР