Калинел купува компания от нов сектор, но както казва инж.

...
Калинел купува компания от нов сектор, но както казва инж.
Коментари Харесай

"Калинел" приватизира общинското "Четпром" - Тетевен

" Калинел " купува компания от нов бранш, само че както споделя инж. Марин Радевски: Няма елементарен бизнес

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Най-големите компании за текстил и облекло: Поръчки има, няма реализатори

Приходите на водачите в бранша порастват със 7%. С толкоз се усилва и целият експорт, достигайки 3.86 милиарда лева, като 20-те локални колоса вършат 30% от него
11 сеп 2017
IKEA купува мебели от български заводи за 300 млн. лева

Компанията удвои доставчиците си до 20 и сега договаря с още дузина
7 фев 2016
Най-динамичните:

Троянският снабдител на IKEA

Производителят на завивки и възглавници " Калинел " пораства всяка година. Има три заводи в България и една в Сърбия
1 юли 2015
" Калинел " - Троян, влага 6 млн. лева в уголемение на производството

Компанията е измежду огромните снабдители на IKEA и вложението е в отговор на повишеното търсене
1 юни 2015 Общинското дружество " Четпром " към този момент е благосъстоятелност на производителя на текстилни произведения " Калинел " - Троян. Договорът за приватизация е подписан на 22 август след двегодишно закъснение – резултат от правосъдни процедури поради обжалване на един от участниците в процедурата - " Дир.БГ Холдинг " ( " Интернет услуги и връзки " ). Върховният административен съд обаче се произнесе в интерес на общината и нейния избор на сътрудник в договорката. " Калинел " придобива 90.024% от дяловете на предприятието против 1.2 млн. лв. и отговорности за вложения, опазване на работните места и разкриване на нови.

Решението

Решението за приватизация е взето през 2016 година от Общинския съвет на Тетевен. То е предшествано от една несполучлива договорка за същата компания през 2012 година, при която общината разтрогва контракта с определения претендент, защото той не направил изискваните заплащания.

През 2016 година изискванията за продажба на " Четпром " включват: минимална цена 1.2 млн. лева, платима еднократно в 10-дневен период от сключване на приватизационния контракт, както и няколко други условия, изпълнени в тригодишен период - определеният претендент да резервира съществуващите работни места и да разкрие най-малко 250 нови, да резервира и предмета на активност на предприятието, както и да развие различен тип произвеждане, да направи вложения в размер не по-малко от 800 хиляди лева

Има условия и към участниците и тъкмо те биват атакувани в съда: да са юридически лица, работещи в областта на производството през последните три години, за този интервал да са осъществили средногодишен оборот от 25 млн. лева, а чистата им облага да е не по-малко от 2 млн. лева, да нямат неизплатени отговорности към страната и община Тетевен. Върховен административен съд обаче се произнася, че поставените конкурсни условия са напълно в интерес на хората от града и общината.

Какво планува новият контракт

" Калинел " печели договорката след вдишване на отговорности, които надвишават поставените от общината условия.

Според подписания контракт за приватизация в идващите три години новият притежател би трябвало да резервира предмета на активност на сдружението и да развие различен тип произвеждане - на текстилни произведения. Той е задължен също да резервира съществуващите 50 работни места и да обезпечи 265 нови (15 в произвеждане на четки и 250 - в произвеждане на текстилни изделия), излиза наяве от известие на уеб страницата на общината.

" Калинел " би трябвало да влага в " Четпром " не по-малко от 1.180 млн. лв. без Данък добавена стойност за период от три години. За строително-монтажни действия са планувани 650 хиляди лв., за покупка на високопроизводителни машини - 350 хиляди лв., за нови машини за шевно произвеждане - най-малко 180 хиляди лв..

Купувачът няма право да трансферира закупените от него дялове и активи (недвижими имоти) без единодушие на общината за период от три години след придобиването им.

Първа точка: ремонт на покрива

" Избрах да влагам в предприятието в Тетевен, тъй като, от една страна, градът е покрай главния ми бизнес, а, от друга – там има свободна работна ръка от квалифицирани шивачки. В Троян и Червен бряг, където имам заводи, към този момент няма кого да наема ", разяснява за " Капитал " инж. Марин Радевски, притежател на " Калинел ".

Той изясни, че новопридобитото дружество е " от вида на ранния соц - в него нищо не е вложено, а машините са от 80-те години ". Затова първото, което ще направи, е да подмени покрива, който капе. " Поканил съм архитекти и конструктори, с цел да кажат по какъв начин ще действаме. Засега ще запазя съществуващия мениджърски екип, нямам наблюдения върху работата му, оценките оставям за по-късно ", съобщи Радевски. Той е наясно, че влиза в друга, друга от познатата му сфера на бизнес, само че все пак поема този риск. " Няма елементарен бизнес ", заключи новият притежател.

Купувачът

" Калинел " е производител на текстил за дома и един от най-големите снабдители на IKEA в тази област. Компанията има фабрики в Троян и Червен бряг, както и фабрика във Враня, Сърбия. Близо три четвърти от продукцията й е предопределена за IKEA, а останалите количества са за международни търговски вериги като " Метро ", " Кауфланд ", " Алди ", " Юск ", " Теско " и други Дружеството регистрира растеж от близо 3% на приходите (които надвишават 126 млн. лева.), само че и лек спад на облагата през 2017 до 9.2 млн. лева Собственикът Марин Радевски изяснява този резултат с неподходящ курс на $ и с това, че през годината цените на материалите са нарастнали, а цените, по които IKEA работи със своите снабдители, се договарят авансово и са твърди за съответния интервал от време. В компанията работят над 1600 души.

" Инвестициите в " Калинел " през 2017 са за 6.1 млн. лева, като 5 милиона са за нов склад, индустриален завод и административна постройка в Червен бряг ", посочи за " Капитал " Радевски. Производствената постройка, ситуирана на почти 1000 кв. м, е оборудвана с три нови поточни линии с потенциал 12 хиляди възглавници на промяна. Складът е очакван за 9000 европалета и разполага с автоматизирана роботизирана система, ръководена единствено от един човек.

През предходната година " Калинел " печели за първи път европейски план. Той е на стойност 1.630 млн. лева, от които 815 хиляди са безплатно финансиране по стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Реализацията му ще обезпечи четири създадени и патентовани от " Калинел " машини, които усилват продуктивността и водят до забележителна спестовност на материали. Компанията стартира и осъществяване на план за енергийна успеваемост за 3 142 001 лева, от които половината са безплатни.

" За първото шестмесечие на тази година главният ни бизнес е на равнището на миналогодишния. Имаме проблеми с реализацията поради неналичието на задоволително транспортни услуги. По тази причина държим доста огромни количества подготвена продукция, които няма по какъв начин да извозим. Говорих с IKEA, сложих казуса, от компанията взеха решение, че ще изпратят в България свои камиони за доставките ", разяснява за " Капитал " Радевски.

Планираните за 2018 година вложения са за 12 млн. лева

Обектът на договорката

" Четпром " е основана е през 1922 година като дребна фабрика с 30 акционери. Номенклатурата на компанията включва над 300 четки – за персонална хигиена (за зъби, бръснене, боядисване на коса, масаж), за дома (за облекла, обувки, миене на бутилки, разчистване на автомобили), за строителството (боядисване), за разнообразни производства и услуги - плетачни машини, мелничарската промишленост, козметични салони, тенис кортове, за хотелиерския отрасъл и други

По данни на регистъра КАПИ за 2017 година приходите на сдружението падат с към 200 хил лв. до 1.025 млн. лв., а загубата пораства – от 17 хиляди лв. през 2016 на 57 хиляди през предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР