Калин Каменов е втори мандат кмет на Враца. Той е

...
Калин Каменов е втори мандат кмет на Враца. Той е
Коментари Харесай

Кметът на Враца: Съгласуваме образованието в професионалните училища с нуждите на бизнеса

Калин Каменов е втори мандат кмет на Враца. Той е приключил право. Бил е зам.-министър на младежта и спорта в 90-тото служебно държавно управление и във втория управнически мандат на ГЕРБ. Още по-рано е бил зам.-председател и ръководител на Държавната организация за протекция на детето. Actualno.com го потърси да опише за бизнес ползите към Враца, за метода, по който общината мина през рецесията.
Г-н Каменов, приключи строителството на цех за електронни съставни елементи с инвестиция за 21,5 млн. лв., направена е първа копка на цех за обработка на метали с планувано влагане за 18 млн. лв. - това са вести от първите дни на този месец. От по кое време датира този капиталов интерес към Враца?
От към две години. Инвестиционният интерес е обвързван с доста договаряния, диалози, доста свършена работа от моя екип. Инвеститори не се притеглят от през днешния ден за на следващия ден и се изисква доста задълбочена и упорита работа, с доста задължения, които ние поемаме към вложителите, с цел да се почувстват те като вкъщи си във Враца. Още по-радващото е, че с изключение на задгранични, има и локални вложители. Те съумяха посредством другите форми, които страната дава като финансиране на планове, да разширят своя бизнес и да изградят локални фабрики за производства, които дават прехранване на значително хора в града.
Всъщност какво е държанието на община Враца по отношение на вложителите, нещо характерно ли е?
Бързата работа - нещо, което в администрацията не всеки път се случва. Когато в избрани периоди би трябвало да бъдат издадени документи, ние се стремим това да стане в първите, а не в последните дни. В огромна степен съумяваме да съкратим и административните процедури, което е облекчение за бизнеса. От друга страна интензивно оказваме помощ при намирането и подготовката на фрагменти. От няколко години план-приемите в професионалните учебни заведения се вършат съгласувани с бизнеса и каквото те заявят като предпочитание, ние това формираме като паралелки. Идеята е представителите на бизнеса да знаят отсега нататък какви фрагменти ще има. Отделно от това е усъвършенстваната инфраструктура с поддръжката, несъмнено, на държавното управление, което е спомагателен плюс към тези компании, които желаят да влагат. И аз мисля, че резултатът е налице.
В подобен случай може ли да се твърди още, че Враца е част от така наречен " северозападнала " България?
Аз доста желая да избегнем от това факсимиле, което мен персонално доста ме нервира. Не считам, че сме " северозападнала " България. Просто имаме потребност от съществени вложители, които да вдигнат стандарта на живот. Когато има конкуренция сред компаниите за работна ръка, тогава се подвига и стандартът. Може би би трябвало и повече да си повярваме, тъй като, улисани в проблемите, забравяме, че въпреки всичко имаме качества. Аз считам, че към този момент стартира да се унищожава това факсимиле. Самият факт, че ние всеки месец преговаряме с евентуални вложители, демонстрира, че ползата особено към Враца е огромен. Вярвам, че доста скоро нашият град още веднъж ще си възвърне водачеството като стопански център в Северозападна България.
Споменахте за конкуренция сред компаниите, а има ли я към този момент?
Да, несъмнено и това на някои се харесва, на други - не, тъй като тя води до повишение на заплатите. Има такива компании, които надали са съгласни да усилват възнаграждението, само че конкуренцията за служащи и квалифицирана работна ръка неизбежно води до растеж във възнаграгражденията. Има компании, които стартират да оферират с по 10-15% нарастване в заплатите, особено в по-големите фабрики. Хубавото в тази обстановка, че в дни, когато приказваме за затваряне на производства, за безработица, за освободени хора, при нас е тъкмо противоположното. Ние приказваме за откриване на работни места. Самият факт, че безработицата е скочила единствено с 3% за последните 3 месеца - от 5 на 8%, и то основно от хора, прибрали се от чужбина - Италия, Испания, Англия, демонстрира, че намираме верния път, с цел да се оправим с тази опасности обстановка, без да сме предполагали, че тя може да се случи. Просто е съвпадане с напъните, които поставяме през последните години за привличането на вложители, за основаването на нови работни места и основаването на конкуренция сред компаниите за всеки служащ.
Ако можем да приказваме за край на рецесията или най-малко доста затихване, какви вреди рекапитулирате като кмет на община?
Те са свързани най-вече с приходната част в бюджета – данъчни и неданъчни доходи, като такса боклук. Основният недостиг идва от това, че хората избраха да изчакат изплащането им поради разсрочения във времето период, надлежно и понижение на налозите. Аз считам, че в края на юни, началото на юли ще стартира данъчната акция и в огромна част ще успеем да се възстановим финансово. Такъв е казусът освен във Враца, а в множеството общини. Надявам се с възобновяване на бизнеса и с тръгването на поръчките във всички браншове бизнесът ще помогне на нас, общините, да се спасим.
Споменавате в изявление за един милион лв. по-малко доходи за април, по този начин ли е?
За страдание, да. За края на март, целия месец април, май, в този момент чакаме месец юни - приблизително с към 1 милион лв. на месец е спадът в приходите поради това, че няма акция. Хората се бяха уплашили от тази пандемия, което е разбираемо. Затова имаме понижение в данъчните и неданъчните доходи, само че аз се надявам, че лятото този проблем ще се позволи и ще успеем да изравним салдото в бюджетите.
Временно задържате ли затова обекти от инфраструктурата?
Най-вероятно с някои от плануваните в капиталната стратегия обекти ще се разделим. Надявам се с подобряването на събираемостта на налозите ще успеем да се оправим и да осъществим основните планове, планувани в финансовата стратегия в града и селата.
А по време на самата рецесия спряхте ли работата си по планове, с цел да насочите старания към повече обществени действия?
Разбира се, когато сме в спешна обстановка, предпочитано се преглеждат въпроси, свързани с намаляването на риска от рецесията. Това, несъмнено, не значи, че сме спирали. Работим по планове, по които сме кандидатствали и чакаме утвърждение, за улично осветяване на Враца по Норвежкия финансов механизъм. Също и по екологични планове, свързани с чистотата на въздуха, с пазаруване на нови подземни контейнери.
А най-мащабните ви планове за тази година?
За възобновяване на градския превоз - на електрическия градски превоз, на тролейбусната мрежа, подновяването на тролейбусната мрежа, закупуването на електробуси. Това е нещо, което врачани чакат повече от 30 години, защото тролейбусите ни са едни от най-старите в страната. Другият значим план за тази година е за ново енергоефективно улично осветяване, с цел да понижим загубите от енергийни излъчвания, да подобрим самата осветеност на града, която на този стадий е проблем. От друга страна са плановете, свързани със събирането и компостирането на боклуци за да понижим количеството боклук, който нашата община акумулира.
Жителите на общината по какъв начин минаха през тестването Ковид-19, имаше ли доста заболели, болничното заведение по какъв начин се оправи?
За благополучие Враца беше измежду градовете с малко случаи на болни от ковид. Медиците се оправиха прелестно. Инспекторатът в общината и служителите на реда, и сътрудниците от РЗИ и Българската организация за сигурност на храните - работихме в екип безусловно всяка седмица, координирахме и с помощта на общите ни старания успяхме да задържим болестта да не се популяризира като в други градове. Надявам се и отсега нататък да няма повече случаи. Най-голямата тежест поеха лекарите, възторженостти към техния труд! Радостното е, че в границите на тази комплицирана обстановка нашата болница съумя да се изправи на крайници. Някои от отделенията още веднъж започнаха да действат, като инвазивна кардиология, която към този момент разполага с нова инсталация. До няколко седмици лечебното заведение ще получи и толкоз дълго чакания от години нисколихвен заем, посредством който може да се разплати с всички свои длъжници, с цел да действа обикновено. Повече от половин година във врачанската болница няма забавяния на заплати, няма драми, няма стачки, което е радостно освен за всички поданици на Враца, само че и за другите общини, защото тя е регионална болница, стратегически значима за региона. Това несъмнено е заслуга както на здравното министерство, по този начин и на новия шеф на болничното заведение доктор Петър Керемедчиев, който мисля, че се оправя прелестно.
Градът по какъв начин се усеща в този момент, хората дали са съумели да загърбят страха и ужаса от това, което ни сполетя?
Наблюдава се чувството, че всичко към този момент е минало. За страдание това към момента не е по този начин. Призивът ми към всички мои съграждани е още малко да поставим старания и да съблюдаваме противоепидемичните ограничения. Това е методът дружно да преминем през тази сложна обстановка и да не разрешаваме в града още веднъж да има случаи на ковид.
Кои са ви героите в този извънредно сложен интервал?
Лекарите, служителите на реда и всички тези жители, които бяха виновни, съпричастни, тъй като в медиите се посочваха тези, които не съблюдават разпоредбите. Героите са тези, които слагаха маски, дезинфекцираха ръцете си, съблюдаваха отдалеченост, изолираност. Всъщност с помощта на всички виновни българи нямаше мощно разпространяване на епидемията. Те помогнаха и на лекарите да не изпаднат в толкоз сериозни обстановки като в други страни.
Заговори се в последно време за кметовете като бойци на тихия фронт. Казват, че свършихте доста работа, а малко говорихте, вие по този начин ли се чувствате?
Аз считам, че по този начин би трябвало да бъде. Всеки би трябвало да работи повече и по-малко да приказва, тъй като в случай че приказва повече, а по-малко работи, тогава някой би трябвало да му прави работата. В последна сметка отговорностите на кмета се виждат, когато той се провали. Когато си прави работата, тогава всички са щастливи и никой не се интересува по какъв начин е реализиран триумфа. Аз, а и всички мои сътрудници би трябвало да създадем по този начин, че нашата работа съвсем да не се вижда, а да се вижда резултатът от нея. Това е нещо, което хората чакат. Смятам, че ние би трябвало да сведем доста наличието си в общественото пространство, а хората да виждат повече резултата от нашата работа. Мисля, че по този начин е по-правилно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР