Калифорнийският климатолог Питър Калмъс не се качвал на самолет след

...
Калифорнийският климатолог Питър Калмъс не се качвал на самолет след
Коментари Харесай

Действия преди думи: как активисти за климата правят своята миниреволюция

Калифорнийският климатолог Питър Калмъс не се качвал на аероплан след извънредно пътешестване през 2012 година, когато твърди, че се е почувствал зле физически. Имал чувството, че " краде " бъдещето на децата си. Заклел се е в никакъв случай повече да не го прави.

В Съединени американски щати президентът Доналд Тръмп не крие презрението си към науката за климата, само че това не пречи на елементарните американци да водят личната си миниреволюция за климата и сами да понижават въглеродния си отпечатък.

Когато бил постдокторант, Питър Калмъс почнал да осъзнава утежняването на климата, топенето на ледовете и стоплянето на планетата. " Разтърсвах всички, пишех нонстоп във " Facebook ", само че това не постигаше кой знае какво ", споделя той пред Агенция Франс Прес от вкъщи си в предградията на Лос Анджелис. " И тогава си споделих, че може би би трябвало дейностите да подхождат на убежденията ми. "

Тогава този експерт по климата пресметнал личните си излъчвания на парникови газове. Открил е, че потреблението на електричество не съставлява нищо спрямо пътуванията му със аероплан. " Затова започнах да пътувам по-малко. В продължение на един месец пробвах и вегетарианството и ми хареса ", изяснява той. Всичко това, без да има чувството, че жертва качеството си на живот.

Тарек, рециклиращият

Други американци са по-крайни, като Тарек Масарани, деятел, който изнася лекции в два университета във Вашингтон.

От две години той няма жилище (преди това живееше в общественост в Такома парк, в предградията) и живее при разнообразни другари. Освободил се е от 90 на 100 от притежанията си и се придвижва съвсем постоянно на велосипед, в това число през свирепата в тази част на Съединени американски щати зима.

Разбира се, той към този момент не купува нови артикули, предпочитайки рециклирани. " И удължавам живота на движимостите си оттатък това, което множеството хора одобряват ", споделя 40-годишният Тарек, с дребни очила и дълги коси. Както на мобилния си телефон, по този начин и на остарелия си компютър.

Храната си той събира безусловно от кофите за отпадък, откъдето вади останки от менютата на конференциите, в които взе участие.

" Не закупувам артикули от скотски генезис, не желая да сътворявам търсене ", споделя той. Но когато този веган види остатъци от месо на някоя маса или в боклукчийска кофа, той ги взема. " Смятам за извънредно, че убиват животни, с цел да свършат в кофите за отпадък. "

Той осъзнава, че неговият метод на живот зависи от " обществото на несъразмерната консумация ", в което живее. Но, споделя той, в случай че хората бяха консумирали по-малко от десетилетия насам, " нямаше да се стигне дотук ".

Елизабет, вятърна и слънчева сила

Спектърът на държание във вашингтонските покрайнини е необятен, както демонстрира животът на Елизабет Хоган, която е избрала по-постепенен път за понижаване на въглеродния си отпечатък. Тя е консултантка за неправителствени организации за запазване на околната среда, специалистка по замърсяването на океаните с пластмаса.

Това лято тя и брачният партньор й са конфигурирали слънчеви панели на покрива на дома си - с което задоволяват 80 на 100 от енергийните потребности на фамилията. Останалите 20 на 100 се покриват от вятърни турбини, посредством техния снабдител на електричество, против спомагателна такса.

" Целите ни кариери и живот се въртят към планетата, само че не съм съвършена ", споделя Елизабет. Тя продължава да употребява остарелия си автомобил и да пътува със аероплан по работа. Тя обожава сиренето и затова е единствено вегетарианка, а не веганка, само че най-малко млечните й артикули произлизат от локална плантация, която доставя стоката в стъклени бутилки за многократна приложимост.

Какво оказват помощ тези дребни стъпки на фона на водената от американското държавно управление политика на оттегляне в опазването на околната среда?

" Ако всички са се събудили, това е, тъй като преди година или две имаше същинска еволюция в публичното схващане ", споделя Питър Калмъс, който е написал книга за опита си.

Революцията се предава от човек на човек, споделя той, когато хората изясняват на други по какъв начин са трансформирали личното си държание. " Когато им споделяме, че има потребност от незабавни ограничения, нашите думи в действителност подхождат на делата ни. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР