Калифорнийски биолози установиха, че колонии от бактерии могат колективно да

...
Калифорнийски биолози установиха, че колонии от бактерии могат колективно да
Коментари Харесай

Бактериите имат сложна колективна памет

Калифорнийски биолози откриха, че колонии от бактерии могат групово да запомнят информация за дейностите на разнообразни типове дразнители, а това може да послужи за "програмиране " на комплицирани форми на държание на микробите, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира прессъобщение на Калифорнийския университет в Сан Диего.

"Допреди няколко години малко на брой можеха да позволен, че сред невроните и бактериите може да има нещо общо. Те се смятаха за разнообразни и по устройство, и по тип.

Доц. Атанас Мангъров: COVID-19 би трябвало да се посрещне от най-младата и здрава част от популацията

Откритието ни дава опция да разкрием някои от правилата на работа и еволюция на мозъка, като използваме по-прости системи ", сподели Гюрол Сюел от университета.

До наскоро множеството биолози смятаха, че пълноценна памет могат да имат само многоклетъчните същества, в чиито организми има профилирани нервни кафези. След откриването на комплицирани форми на държание у някои едноклетъчни, учените започнаха да се съмняват в това.

Преди пет години Сюел и сътрудниците му откриват някаква форма на "колективен разсъдък ", набор от електрически канали сред бактериите в биофилм, който им разрешава да обменят информация и да координират дейностите си.

Учени създадоха антивирусно покритие, осигуряващо 90-дневна отбрана на повърхности

Откриването на този феномен кара калифорнийските учени да се замислят дали микробите могат освен да обменят информация, само че и да я съхраняват. Изучавайки колонии от бактерията Bacillus subtilis учените забелязалии специфичност, която не е присъща за други бактерии. Предаването на сигналите сред участниците в "мрежата " води до промени в устройството и електрическите свойства на мембраните им, с помощта на които микробите отделяли и поемали избрани видове йони.

Сюел и екипът му предположили, че тези промени могат да служат като самобитна форма на групова памет на бактериите, която директно въздейства върху държанието на микробите. При облъчване на бактериите от този тип със синя светлина, микробите освен реагирали, само че се и оказало, че "помнят " светлината четири часа. Това проличало в смяната в държанието и електрическите свойства на обвивката им.

Учените потвърждават откритието си и с изображение, което демонстрира по какъв начин след модифициране на паметта им посредством светлина, бактериите отделят калиеви йони и възпроизвеждат логото на университета
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР